AlltomBostad
 

Välisolerade och snygga fönster

Välisolerade och snygga fönster

Många gånger passar man på att byta fönster i samband med en om- eller nybyggnation. Det kan också vara skador i form av rötangrepp och fuktskador som gör att ett byte är nödvändigt. Färg, stil, design och material är några delar att tänka på vid fönstervalet..

Nya fönster med modern glasteknologi är täta och energisnåla. Därför värmeisolerar de huset bättre än äldre fönster. Kom ihåg att nya fönster kan bidra till betydligt lägre energikostnader, mindre buller, högre säkerhet och bättre inomhusmiljö. Fönstren står för omkring 35 procent av husets totala värmeläckage så gör nya fönster stor skillnad. Treglas är idag standard för energieffektiva fönster. Färgval och stil är något man bör tänka på. Fönstren är nämligen en stor del av husets fasad och historia. Ta reda på när huset är byggt, varje epok har sin stil och det påverkar hur fönstren bör se ut för att passa in. Även om huset är av äldre modell så ska det självklart se snyggt ut även med moderna, välisolerade fönster på plats.

Stora fönster och skjutdörrar bidrar till att släppa in mer dagsljus och gör att rummen känns rymliga och inbjudande. Här bör man tänka på att noga betrakta rummen innan valet av placering och storlek på fönstren. Även profileringen på karm, båge, mittpost, spröjs och fönsterbräda får effekter på ljuset. Tumregeln är att skarpa profiler och kanter ger skarpa skuggor, medan avrundade profiler ger ett mjukare och mer behagligt ljus. Materialvalet är också en del att fundera kring. Med aluminiumfönster slipper man det mesta av underhållsarbete, som exempelvis renovera, skrapa och måla.

På underhållsfria sidan finns också PVC-fönster. Fönster tillverkade av nyproducerad PVC, A-klassad PVC, är helt UV-beständig vilket gör att man bland annat slipper sprickbildning och missfärgning. För många är trä fortfarande förstavalet när det handlar om fönster. Trä är ett naturligt byggnadsmaterial och i hus med traditionell stil vill många behålla den genuina träkänslan, därför blir valet rena träfönster. Numera efterfrågas material med naturlig känsla även i en hel del moderna eko-hus.

Text:Ove Hansen, Foto: Elitfönster, SP Fönster
Källa: Elitfönster, SP Fönster

Några förklaringar:
Kopplat fönster - Fönster med bågar i två delar som går att vika ut.
Karmfast fönster - Ett fönster där glaset sitter direkt fastmonterat i karmen så att det inte kan öppnas. Ett karmfast fönster är ekonomiskt eftersom det spar energi och har ett relativt lågt pris.
Vridfönster - Fönster som öppnas genom att vridas runt 180° utanför fasaden.
Sideswingfönster - Fönstret öppnas vertikalt runt sin egen axel vilket gör det lätt att putsa det inifrån. Det har dessutom barnsäkerhetsbeslag som kräver tvåhandsfattning för att öppna och snurra
Isolerglas - Två eller flera glas som är hermetiskt tillslutna. Mellanrummet mellan glasen innehåller torr luft eller gas.
Tvåglas eller treglas -Antalet glasskikt i varje fönsterbåge. Med 3-glas sparas mer energi.

Vid valet av fönster fundera över hur det ska användas i vardagen och vilka krav man behöver ställa utöver form och design.

Öppna fönstret
Ska fönstret gå att öppna? Om inte, välj ett karmfast fönster. För den som vill kunna öppna fönstret finns fyra alternativ: inåtgående, utåtgående, vridfönster och sideswingfönster. Ljusinsläpp
För maximalt ljusinsläpp är fasta fönster rätt val.
Solavskärmning
Här kan särskilda glas eller olika typer av persienner hjälpa till. Mellanglaspersienner går att montera på kopplade, inåtgående fönster. I annat fall används frihängande persienner som fästs på fönstret inomhus.
Vädring
Är det ett fönster som lätt behöver öppnas för vädring är det utåtgående, vrid- eller sideswingfönster som gäller.
Energi och miljö
Nya fönster kan sänka energikostnaden markant. 
Inbrottsskydd
Karmfasta fönster är säkrast eftersom de inte går att öppna. Men även öppningsbara fönster har hög säkerhet. Välisolerade fönster är starkare och har högre säkerhet. Säkerhetsbeslag, säkerhetsglas med härdat glas i olika skyddsklasser, säkerhetsspanjoletter och extra kraftiga beslag bidrar också till säkrare fönster.

Olika fönster ställer olika krav på underhåll:
Aluminiumbeklädda fönster
Om man vill ha underhållsfria fönster eller planerar att sätta fönstret i utsatta lägen. Enda skötsel att tala om är att tvätta utsidan emellanåt.
Träfönster
För den som föredrar träfönster finns bland annat fabriksmålade fönster som har ytbehandlats och behandlats med ett träskyddsmedel i lösa delar innan montering. Det minskar behovet av underhåll över tid.
PVC-fönster
Mycket väderbeständigt och behöver varken skrapas eller målas. Den enda tillsyn som krävs är att smörja beslagen med jämna mellanrum och tvätta bort eventuell smuts som fastnat.
Kopplade träfönster
För den här typen av fönster underlättar det att välja elastisk fogmassa som har lång livslängd istället för traditionellt kitt.
Beslag
Med dolda beslag på vridfönster och andra detaljer minskar behovet av rengöring och smörjning. För att smidigt kunna efterjustera vid behov så välj ett vridfönster med justermöjlighet inbyggt i beslaget

Elitfönster
S
P Fönster

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår