Välj rätt fönster

Att byta fönster är ett omfattande projekt och det finns många delar att tänka på inför bytet. Energieffektivitet, utseende, funktion och säkerhet är viktiga delar att ta ställning till.
Många företag kan göra hembesök innan bytet och då gör de allt från måttagning till installation för att det ska bli så smidigt som möjligt. Oavsett om man planerar att genomföra bytet själv eller genom en hantverkare så finns det flera aspekter att ta ställning till.
Funktion
Ska fönstren gå att öppna får man fundera på hur. Inåt eller utåtgående, vänster eller högerhängt eller vridfönster som kan roteras? Hur tvättar man fönstret på lättast sätt? Vill man stå på insidan eller vill man stå på en stege på översta våningen eller vill man hellre ha ett inåtgående fönster?
Säkerhet
Se över säkerhetsaspekten. En inbrottstjuv tar sig ofta in genom ett fönster eller altandörren. Hur lätt är det att öppna utifrån? Säkerhetsfönster försvårar inbrott och kan ge en lägre försäkringspremie. En annan säkerhetsdel är barnspärrar för att de minsta inte ska klättra eller ramla ut.
Utseende
När de gamla fönstren byts ut kan huset få ett annat utseende men det behöver inte vara så. Flera företag har nya fönster i gammal stil, med spröjs och olika typer av glas. Både fönstrets storlek och proportioner har betydelse för hur det upplevs. Välj fönster som passar till husets stil och arkitektur.
Placering
Tänk igenom placeringen både ifrån hur det kommer att se ut på fasaden och vilka behov man har inifrån huset. Man kanske önskar ett fönster ovanför diskbänken, men hur kommer det att se ut på utsidan? Fotografera fasaden och gör ritningar på hur resultatet kommer att bli.
Underhåll
Beklädnad med aluminium eller PVC kräver minst underhåll. Vanliga träfönster har ett normalt underhållsintervall på cirka sju år.
Energieffektiviet
De nytillverkade fönstren är mer energieffektiva än äldre fönster, där en stor del av värmen försvinner ut genom rutan. Energieffektiva fönster har två eller tre glas sammanfogade i en isolerruta. Hur många glas som finns i ramen påverkar och även om det är ädelgas eller luft mellan glasen. Fönstret släpper in solvärmen men rumsvärmen får svårare att tränga ut. Karmar och bågar är konstruerade för att minimera värmeförlusterna, tätningen mellan karm och vägg har betydelse för hur energieffektivt resultatet blir.
Energieffektiviteten mäts i U-värde, desto lägre U-värde desto bättre. Ett äldre fönster ligger ofta på ett u-värde omkring 2,8 och 3,0 medan moderna fönster ligger på lägre värde. Energimyndigheten rekommenderar ett fönster med 1,0 i U-värde vid ett nybygge och max 1,2 i U-värde vid byte av fönster på befintligt hus.
Dagsljus och solvärme
Att fönstren släpper igenom dagsljus (dagsljustransmittans) och solvärme (solenergitransmittans) är också viktigt. Energimyndigheten rekommenderar att minst 63 procent av dagsljuset och 52 procent av den inkommande solenergin släpps in. Fråga din försäljare om fönstrets U-värde och transmittansvärden.
Text och foto: Annika Rådlund