AlltomBostad
 

Var tredje golvbrunn är felmonterad

Var tredje golvbrunn är felmonterad

Nästan var tredje nyinstallerad golvbrunn är felmonterad, det har försäkringsbolaget Gar-Bo konstaterat efter att ha genomfört en granskning av drygt ettusen golvbrunnar. Flera av felen ökar risken för kostsamma fuktskador.

En av de vanligaste skadeanmälningar som försäkringsbolaget får in handlar om felmonterade golvbrunnar -  trots branschregler och detaljerade anvisningar för hur arbeten i våtrum ska gå till.

– Det ska överhuvudtaget inte förekomma några fel säger My Lundin, skadereglerare på Gar-Bo och den som ansvarat för undersökningen.

Fel på tre av tio golvbrunnar
Undersökningen genomfördes under förra hösten på initiativ av Gar-Bo tillsammans med försäkringsbolagets besiktningsmän. Syftet med projektet är att ta reda på vilka fel som görs vid montering av golvbrunnar i nybyggda småhus. Totalt granskades 1043 golvbrunnar varav 320 (31 procent) uppvisade brister som beror på felaktigt montage.

– De vanligaste felen handlar om ojämn tillstrykning av fästmassan och brunnsgaller som inte är bruksundergjutna. Det är fel som vi såg hos var fjärde golvbrunn, berättar My Lundin. Andra vanliga felaktigheter var golvbrunnar som monterats för djupt samt fel på brunnsmanschetten.

Kostsamma fuktskador och försämrat fastighetsvärde
Felen kan bland annat orsaka bakteriehärdar som vid rengöring kan resultera i att fuktskyddet skadas. Samtliga upptäckta fel kan orsaka såväl läckage som fuktskador.

– Vattenskador i våtrum är ett stort problem som drabbar inte minst boende,  det leder till stora besvär och höga kostnader säger Mårten Lindström, ordförande för företagets tekniska råd.

Även i de fall där det stannar vid anmärkning i besiktningsutlåtandet kan fastighetsägaren få ett stort problem eftersom anmärkningen sannolikt påverkar fastighetens värde negativt.

– Undersökningen ger god kunskap om fel och felorsaker, säger My Lundin.

Det samlade resultat ska återföras till byggbranschen. Mårten Lindström bedömer att det kan behövas både ökade utbildningsinsatser och hårdare upphandlingskrav för att komma tillrätta med problemet.

Fel nivå på golvbrunnen.

Ojämn tillstrykning av fästmassan och/eller brunnsgaller ej bruksundergjutet.

Fel på klämring.

Totalt antal brunnar med fel. (Fler på samma brunn.) 320 av 1043    31%
Felkategorier med redovisning av antalet upptäckta fel:
1. Ojämn tillstrykning av fästmassan och/eller brunnsgaller ej bruksundergjutet   246 av 1043  24%
2. Fel nivå på golvbrunn     67 av 1043   6%
3. Fel på brunnsmanschett    24 av 1043  2%
4. Otillgänglig golvbrunn. Vattenlås går ej att lyfta upp    19 av 1043  2%
5. Avloppsrör monterat i golvbrunnens vattenlås      19 av 1043  2%
6. Fel på klämring          7 av 1043  1%
7. Fel avstånd till vägg från golvbrunn     3 av 1043  0%


Av: Annika Rådlund Källa och Foto: Gar-Bo

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår