Värmekamera kan minska kostnaderna i vinter

Värmekamera kan minska kostnaderna i vinter

Kalla vintrar och stigande elpriser gör att fler blir medvetna om sin elförbrukning. Enligt Henrik Åkerblom, försäljningschef på Flir, kan en värmekamera hjälpa till att hålla nere kostnaderna.
- Det är något som alla kommer att vilja ha i sin verktygslåda.


Flir system tillverkar värmekameror som mäter infraröd strålning. Företaget vände sig i början framförallt till företag inom el- och mekaniksektorn. Men de senaste åren har något hänt.
-Vi har sett att bygg gått om och blivit större än det traditionella området, säger Henrik Åkerblom.
Förklaringen till det är enligt honom ökade energikostnader, stort fokus på miljön och billigare produkter, vilket gjort dem tillgängliga för fler. Värmekamerorna kan bland annat användas till att hitta isoleringsfel, värmeläckage och fuktskador. Genom att fotografera en vägg mäts temperaturen på området. Variationerna syns i olika färg på bilden och gör det lätt att upptäcka punkter där det strömmar in kyla eller är extra varmt.
-Där finns pengar att spara. Det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan göra med en värmekamera, säger Henrik Åkerblom.

Den beröringsfria värmemätningen används även i många andra branscher, bland annat av veterinärer som vill lokalisera en infektion och av sjömän som behöver se i mörkret. Men hittills har Flirs produkter inte varit något för hemmasnickraren.
-Visst händer det att privatpersoner köper en värmekamera, men vi har inte riktigt kommit dithän att det är vanligt.
Henrik Åkerblom tror att det kommer att förändras.
-För tio år sedan kostade en värmekamera en halv miljon. Idag kan man få en för under 10 000 kronor. I takt med att produkterna blir billigare tror jag att det är något som alla kommer att vilja ha i sin verktygslåda. Han spår också att de kommer att närma sig vanliga kameror i bildkvalitet.
-Värmekamerorna kommer att vara ännu billigare, med högre känslighet och bättre upplösning. Man kommer att börja prata pixlar även där.

Benny Nyberg är produktchef och delägare i Sensotest. De har värmekameror från 25 000 kronor och har ännu inte haft några privatpersoner som kunder.
-Kamerorna är fortfarande alltför dyra för gemene man, men däremot har vi märkt att det är många bostadsrättdsföreningar som börjar investera i en kamera, säger han.

Text: Marie Bergström
Foto: Marie Bergström och Flir.

Flirs värmekameror kan kopplas till en Ipad, Iphone eller Android.

Värmekameran visar olika temperaturer och gör det lättare att upptäcka var det strömmar in kyla eller var det är extra varmt.

Flir
Sensotest

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla