Vårstäda trädgården och planera

Vårstäda trädgården och planera

Trädgårdssäsongen närmar sig och det är hög tid att rensa och förbereda trädgården inför sommarhalvåret. När snön börjar smälta är det dags att fräscha upp gräsmatta och rabatter. Under våren är det även bra månader att klippa ned perenner, plantera ettåriga växter och planera för säsongen.

Börja med att se över alla byggnader - trädäck, fasader och tak. Behöver det renoveras någonstans, tas bort mögel eller annan påväxt, oljas in eller målas? Ytor som ska målas eller oljas in bör rengöras först och det bör inte vara för fuktigt ute.

Gör en checklista för vad du ska kontrollera och ta med dig papper och penna ut och checka av och skriv upp saker som bör åtgärdas. Ågärda akuta saker först och planera sedan  när övriga saker kan rättas till.

Se över trädgårdens växter. Rensa bort gammalt gräs och kvistar i buskarna, fyll på med ny jord om det behövs. April är en bra månad att klippa ned perenner. April/maj går det att dela höstblommande perenner, förgro knölväxter som dahlior och gladiolus. Det är en idelisk planteringstid för buskar, träd och perenner.
Många vill kratta bort höstlöven som ligger kvar på gräsmattan, men ett annat sätt är att köra över dem med gräsklipparen så att de blir finfördelade över gräsmattan, då fungerar det som gödning och ger näring till gräset istället. Om någon vecka när gräset vuxit till sig lite är löven ett minne blott.

Planera trädgårdssäsongen, kanske vill du genomföra något projekt? Göra stenläggningar, gjuta betongfigurer eller bygga ett räcke kring trädäcket? Vad det än må vara så gör en planering över det, se över kostnaden och gör en tidsplanering. Var realistisk och planera även in vila och semester.

Fundera över vad du saknade förra sommaren. En hängmatta, ett stort parasoll över matplatsen, ett självbevattningssystem för rabatten, myggfönster eller myggdörr? Satsa lite extra i början av säsongen så kan du njuta resten av tiden.

Städa altan och trädäck från löv och annat skräp. Foto: Fiskars

Se över om några ytor på huset har påväxt. Gröna fläckar, svarta prickar? Det finns medel och metoder för hur man behandlar och tvättar bort påväxt från huset, taket, attefallshuset eller garaget. Foto: Jape

Städa ur växthuset och förbered. Putsa fönstren och laga om något gått sönder under vintern. Foto: Glashusen

Kanske är det dags att slipa altan- eller pooldäcket? Slipmaskiner finns att hyra om man inte vill köpa en. Foto: Edge slipmaskiner

Fundera över vad du saknade förra säsongen och planera in om du ska genomföra något projekt, som att olja in trädäcket, bygga ett räcke eller köpa trädgårdsmöbler. Foto: Räckesbutiken

Kanske är det i sommar som drömprojektet att gjuta i betong eller lägga stenplattor kommer att ske? Foto: Tant Gräddelin och Villa Elvira
 

Om du var trött på insekter förra säsongen är det hög tid att installera myggnätsdörrar och fönster nu. Foto: Clearview


Text: Annika Rådlund

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla