Växthus - ju större desto bättre

Växthus - ju större desto bättre

Växthus finns i olika stilar, material, storlekar och prisklasser. Det blir vad du gör det till – en plats för tropiska växter, ett ställe för sommarväxterna att övervintra, tomatodling eller en grönskande vrå att samla familjen och vännerna i.

Ett växthus kan berika vardagen men för att man inte ska bli besviken när det väl står på plats är det bra att inte välja ett som är för litet.
- Ju större och högre desto bättre klimat blir det för växterna. Det är viktigt med god ventilation, med många luckor i taket och även skuggväv i taket så det inte blir för varmt, förklarar Dan Carström på Classicum Växthus AB.

Lars Wallén som är arkitekt på Rexton som bygger måttbeställda växthus säger också att storleken har betydelse.
- Man måste tänka på vad man ska ha det till. Ska man odla för att få lite billiga tomater, sallad och lite vinrankor och även plats att sitta 4-6 personer så är minimum femton kvadrat, friggebodsstorlek, tycker jag. Många mäter vardagsrummet eller något annat rum först men när det kommer upp tänker de att de skulle ha beställt större.
Även takhöjden är viktig.
– Det ska vara relativt högt i tak. Man bör vara generös med utrymmet uppåt. Dels för klimatet men mycket växer på höjden också, bland annat tomatplantor och vinrankor. Många tar för litet och för lågt i tak, men har man råd ska man gärna ta i lite extra.

Tina Paulsson på Willab Garden tycker också att man ska fundera på vad växthuset ska användas till, innan köpet. Om det ska vara ett rent odlingshus eller om man även vill ha möjlighet att sitta och ta en kopp kaffe och njuta av en god bok bland all grönska och doftande kryddor.
- En första regel är att inte välja för litet växthus. Efter några år har odlingsintresset ökat och växterna blivit får många och frodiga för ditt lilla växthus. Har du ett växthus som ett litet lusthus, har fler och fler familjemedlemmar, grannar och bekanta med glädje ” flyttat in”. Då önskar du att växthuset hade varit dubbelt så stort.

Växthuset som sällskapsrum

Hur många sittplatser det ska vara i växthuset är avgörande för hur stor yta som behövs förutom odlingsytan.
– Kanske har du inget uterum tidigare och beslutar dig för att ett större växthus då kan det bli det perfekta sällskapsrummet i trädgården, menar Tina Paulsson.
- Det är skönt att sitta där även om det regnar och det luktar gott om växterna, tycker Lars Wallén.

Bygger man ihop växthuset med boningshuset får de mer karaktär av uterum.
- Bygglov behövs på växthus som byggs mot huset, däremot gäller ”Friggeboregler” för fristående växthus upp till femton kvadrat - det vill säga att det kan byggas utan bygglov. Men man ska alltid kontakt med kommunen och grannarna så det inte blir problem efter det nya fina växthust är byggt. Då vill man ju bara njuta, tipsar Tina Paulsson.
- Men man ska vara varse om att det är stora temperaturförändringar. Ett växthus med vanligt enkelglas gör att det inte håller värmen. Man måste ha en vanlig ytterdörr mellan huset och växthuset kan man oftast inte använda på vintern, då finns det inga poäng med att bygga ihop det. Men bygger man mer ett orangeri med dubbelglas då blir det en vinterträdgård som man kan använda på vintrarna och det går att värma upp, förklarar Lars Wallén.

Isolerplast eller säkerhetsglas

- Många av våra kunder som enbart odlar i sina växthus, väljer isolerplast av praktiska skäl. Isolerplasten är okrossbart och kan vara bra om man har ett växthus som är hårt utsatt för t ex träd i närheten med nedfallande grenar eller barns lek med bollar och annat . Luftspalterna i isolerplastskivorna ger också en viss isolerförmåga och dessutom dämpas det starka solljuset under sommarhalvåret, som gör att behovet för skuggning i växthuset minskar, förklarar Tina Paulsson.
Hon ser även fördelar med växthus i glas.
- Ska man däremot använda växthuset mer som lusthus eller sällskapsrum är det ju estetiskt vackrast med ett växthus i glas. Man kan också välja att ha isolerplast i taket och glas i sidorna.

 

Text: Annika Rådlund
Foto: Classicum Växthus, Willab Garden och Rexton

Med större yta finns det plats för både odling samt familj och vänner i växthuset. Foto: Rexton

Låt behoven styra valet av växthus. Foto: Willab Garden

Växhuset kan användas som ett sällskapsrum i trädgården. Foto: Classicum

 

Willab Garden
Rexton
Classicum Växthus AB

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från

Visa mer Visa mindre

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla