AlltomBostad
 

Viktigt att analysera vattnet

Viktigt att analysera vattnet

Brunt eller illaluktande. Ofta är det tydligt om kranvattnet är dåligt. Men det är de dolda problemen som kan vara skadligast.
-Alla bör kontrollera sitt vatten, säger Bengt Dunkhols, på vattenreningsföretaget Brava.

Många är noga med att äta ägg från frigående höns eller att undvika mat med alltför mycket tillsatser, men det är inte lika självklart att tänka på om vattnet i kranen är bra.

De som får sitt vatten från ett kommunalt nät behöver normalt sett inte oroa sig, där är kommunen ansvarig. Men personer med egen brunn måste själva sköta kontrollen.
-Vattenkvalitén kan förändras. Socialstyrelsen rekommenderar brunnsägare att analysera sitt vatten vart tredje år, säger Bengt Dunkhols, grundare av vattenreningsföretaget Brava.

För att göra det går det både att ta hjälp av vattenfilterföretag som gör analyser eller oberoende laboratorium.

Luktar som ruttna ägg
Dåligt vatten yttrar sig i bästa fall i att det smakar illa och i värsta fall i att människor blir sjuka. Men det påverkar inte bara människan. Surt vatten kan till exempel fräta sönder rör och varmvattenberedare medan kalk kan förstöra hushållsmaskinerna.

Ofta märks det tydligt när något är fel, det luktar, smakar eller ser konstigt ut.

Järn och mangan missfärgar vattnet och kan ge beläggningar i badrum och på porslin medan svavelväte är svårt att missa på grund av odören.
-Det luktar ruttna ägg så det brukar kunderna vara snabbast med att åtgärda. Men det är egentligen det minst farliga. Uran, arsenik och radon som är bland det farligaste varken luktar eller smakar, säger Bengt Dunkhols.

Bra filter inte tillräckligt
Även om det ibland går att gissa sig till vad som är felet tycker Bengt Dunkhols att det alltid är viktigt att göra en vattenanalys innan man väljer filter.
-Om man har järn i vattnet räcker det inte med att köpa ett järnfilter. Vattnet har fler egenskaper som man måste ta hänsyn till. Det gäller att ha rätt filter på rätt vatten, då blir det bra oavsett märke.

Han konstaterar samtidigt att det inte räcker med att köpa ett bra vattenreningssystem.
-Vi rekommenderar att man har service en gång om året. Precis som med en dator eller en bil behöver man ta hand om sakerna för att de ska hålla länge.

Priserna för ett filter kan variera mellan runt 5 000 – 45 000 kronor.

Martin Höjer, säljare på Aqua expert, konstaterar att det finns en uppsjö av filterförsäljare - och även en och annan lycksökare.
-Jag brukar rekommendera att man ska lägga förtroende till rörmokare, de vet vad som är bra, säger han.


Text: Marie Bergström Foto: Marie Bergström och Aqua expert

 

Några vanliga problem och orsaker:
Bruna beläggningar: järn och mangan.
Vita beläggningar: kalk (hårt vatten)
Gröna beläggningar: koppar
Gulfärgat vatten: humus (som varierar med nederbörden)

Källa: Aqua expert

Vattenkvalitén kan förändras övertid. Därför är det viktigt med regelbundna kontroller.

 

Martin Höjer, säljare på Aqua expert, konstaterar att det finns en uppsjö av filterförsäljare - och även en och annan lycksökare.
-Jag brukar rekommendera att man ska lägga förtroende till rörmokare, de vet vad som är bra, säger han.

 

Aqua expert  
Brava 
 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår