Vilken ytterdörr ska man välja?

Vilken ytterdörr ska man välja?

Husets entré är viktig för det är det första som man själv, familj och gäster möts av. Men vilken dörr ska man välja? En modern dörr eller en som anknyter till husets karaktär? Ljus eller mörk dörr? Slät yta eller en med struktur? Här ger stylist Camilla Pérez sina bästa tips för att ge huset ett ansiktlyft.

Från utsidan kan husets dörr vara smycket i fasaden.
– Husets stil är det första man måste ta hänsyn till. Ta reda på vilken dörrtyp som passar husets ålder och utseende. När och i vilken stil är det byggt och hur såg det såg ut som nybyggt, det är betydelsefulla saker att tänka på om man köpt ett befintligt hus, förklarar Camilla Pérez.

Hon menar att samma sak när det är dags att välja kulör på dörren.
– Vad gäller färg- och detaljval kan man tänka på att både fönster och dörrar är husets ögon och kan användas för att ta fram det bästa hos huset, även här gäller att kolla upp vad som passar husets stil. Till ett granitfärgat hus kan till exempel en ljusare dörr - kanske i trä, vara jättesnyggt och till ett vitt hus kan en svart ytterdörr vara ursnyggt, det har jag själv, säger hon med ett leende.

Ett annat tips är att välja en dörr med ett litet fönster på.
– Fönster på dörren kan ju göra att en mörk hall blir ljusare. Många dörrar har insynsfria fönster.

Det finns också många olika handtag att välja mellan.
– Ofta är ett ganska enkelt handtag snyggast, det passar bäst till de flesta hus och dörrar, men det är också så att mer dekorerade handtag kan lyfta en dörr och till viss del hela husets utseende. Så lägg tid och energi på att välja handtag.
 

En annan del att tänka på är säkerheten.
– I dag kan man till en ganska låg kostnad få väldigt bra säkerhetslås till sin ytterdörr, absolut värt att lägga pengar på om man ska byta den.

Om man ska titta på vad som är allra trendigast just nu så finns det ett par olika trendriktningar.
– Ytterdörrar med en välkomnade glad färg känns roligt just nu och att man kan få ytterdörren med annan färg på insidan. Återvinning blir bara mer och mer intressant, att återvinna en ytterdörr är det absolut trendigaste.

En inbjudande entré är viktig för att huset ska kännas välkomnande.

– Jag tycker att det är viktigt att entrén är tydlig, hur många gånger har man inte letat efter ingången till ett hus, man vet ibland inte om man är på väg till källaringången eller till garaget. För att göra entrén välkomnande är ju alltid växter i kruka ett säkert kort. Entrén är det första trädgårdsrummet och värt att satsa lite extra på.

Här har ett äldre hus fått en ny modernare stil med en svart dörr med gatunumret i form av ett glasfönster. Foto: Sweedoor

Tvåfärgade dörrar är det trendigt just nu. En ljus insida ger dessutom en ljusare hall. Foto: Skånska Byggvaror

Entrén är det första trädgårdsrummet, det blir extra välkomnande med krukor och blommor. Det blir också extra tydligt vilken av dörrarna som är entrédörren, om man har flera på huset. Foto: Cadabra Design

Ta hänsyn tilll husets stil när du väljer dörr och handtag, tipsar Camilla Pérez.
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Text: Annika Rådlund
Foto: Cadabra design, Skånska Byggvaror och Sweddor

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Visa alla