Att tänka på inför poolköpet

Att tänka på inför poolköpet

Att ha en egen pool är en investering i villan och samtidigt blir fritiden hemma roligare. Det gäller förstås att planera noga för att det ska bli så bra som möjligt. Både trädgården och budgeten måste ses över innan. Framförallt är det viktigt att tänka på vad poolen ska användas till, är det till motionssim, plask och lek eller för avkoppling?

Att bygga en pool som passar husets stil gör att det blir extra fint. Om man tycker att hela planeringsdelen är för svår så kan man anlita en trädgårdsarkitekt som kan planera hela pool- eller spaområdet.
Här har vi bett experterna på Poolstore att lista några punkter som är bra att tänka på inför poolköpet.
 

Ha inte för bråttom
Låt processen ta lite tid så att ni gör det rätta valet. Ta in offerter från flera leverantörer och granska paketinnehållet noga när ni jämför. Ta reda på vad som ingår i de olika paketen och vilken kvalitet ni får för pengarna.

Vad får poolprojektet kosta?
Gör en budget och inkludera alla delarna. Priset för en färdig pool varierar stort och beror på: Markförutsättningarna – hur mycket förarbete som krävs. Grävning, eventuell sprängning, bortforsling av jord, tippningsavgifter, gjutning, montering av pool, bygge av poolmiljön samt återställande av träd- gården.
Materialkostnaden – vilken poolmodell och exklusiva pooltillbehör ni väljer. Snåla inte in på poolstommen utan välj en stark och energismart modell.
Eventuell arbetskostnad – ska ni göra arbetet själv eller lägger ni ut på entreprenad. Bor ni på en mindre ort är en lokal gräventreprenad oftast billigare.

Foto: Poolkungen
Kontrollera om det behövs bygg- eller marklov
För att bygga en pool behövs i regel inget bygglov, men för att vara på säkra sidan kan det vara bra att kontakta byggnadsnämnden i kommunen för att få ett besked om vad som gäller. Inom ett område med detaljplan behöver ni marklov om ni vill ändra tomtens höjdläge avsevärt.

Foto: Folkpool
Anpassa poolen till markförutsättningarna och inte tvärtom.
Välj en pool som passar bäst på er tomt. Det finns bygglösningar för alla underlag, även för sutterängtomter. Bygg inte poolen större än att det finns plats kvar för ett pooldäck. Bygg gärna poolen på trädgårdens soligaste plats och undvik att placera den i närheten av träd som skuggar och skräpar ner.

Våga tänka utanför ramarna
Tänk efter hur ni vill använda er pool. Poolen behöver inte vara i standardmåttet 4x8m med stege eller vit trappa. Många väljer att bygga sin pool smalare och längre för att kunna motionssimma och kanske med invändig trappa som har samma färg, motiv och material som linern i resten av poolen.
Välj kvalitet på det som ska grävas ner
En av poolens viktigaste komponenter är stommen. Välj en välisolerad stomme som inte rostar, ruttnar eller avger gifter i marken. Det är också viktigt att stommen är stabil så att den kan tömmas på vatten utan att riskera att tryckas ihop.

Foto: Poolkungen
Entrepenad
Boka byggentreprenad i god tid! Under sommarsäsongen kan det vara svårt att få tag i en ledig poolbyggare. Bästa tid att bygga är höst eller tidig vår.

Välj en erfaren leverantör
Välj någon som är specialiserad på pool och som kan bistå med support under hela processen och som ni kan återkomma till om ni har frågor eller behöver reservdelar eller vill komplettera med något.

Läs det finstilta
Granska noga vad som ingår i produktgarantin från leverantören.
 

 

Av: Annika Rådlund Foto: Folkpool och Poolkungen

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från

Visa mer Visa mindre

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla