AlltomBostad
 

Avskalat är lyx

Avskalat är lyx

Lyxasketisk var en av trenderna som uppmärksammades på Arkitekturgalan. När allt finns tillgängligt kan det vara lockande att skala bort allt överflödigt. Ett exempel är Villa Blåbär, ritad av Ps Arkitektur.

Villa Blåbär av Ps Arkitektur har raka och enkla linjer och är helt klädd i svart takpapp. Huset ligger på en vacker naturtomt i Nacka och fick illustrera den avskalade trenden Lyxasketisk under programpunkten Arkitektursverige 2013 på Arkitekturgalan.

- Vi har samlat de trender och tendenser som kan skönjas i dagens svenska arkitektur. Den något tvetydiga kategorin Lyxasketisk visar på återhållsamheten som vår tids lyx. När allt finns tillgängligt kan det vara lockande att skala bort allt överflödigt, berättar Dan Hallemar, chefredaktör på tidskriften Arkitektur.

Kategorin Vinkelhaken fick symbolisera de många traditionella husformerna som har dykt upp, som Tham & Videgård Arkitekters sommarhus på Lagnö. Materialets tyngd och färgskala ansluter till skärgårdsklippornas granit, snarare än en lätt stuga i trä, även om formen påminner om den karaktäristiska stugan.

Kvarteret Rosmarinen, Helsingborg tilldelades Bostadspriset för att ”projektet visar på möjligheten att med genomarbetad gestaltning och noga styrd process göra det enkla exklusivt och skapa alternativ till traditionella småhusområden”.

Text: Jenny Marcuson
Foto: Jason Strong, Carl-Magnus Johansson och Åke E:son Lindman

Lyxasketiska Villa Blåbär, ritad av Ps Arkitektur: Foto: Jason Strong.

Bostadspriset gick till Kvarteret Rosmarinen, Helsingborg. Foto: Carl-Magnus Johansson.

Tham & Videgård Arkitekter: Sommarhus på Lagnö. Foto: Åke E:son Lindman.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår