AlltomBostad
 

Brandförebyggande tips inför julen

Brandförebyggande tips inför julen

Nu när vi närmar oss jul ökar antalet bränder, tyvärr är det så att varje år omkommer omkring 100 personer i brandolyckor och de allra flesta dödsbränderna inträffar i bostäder. Vid en majoritet av dödsbränderna finns ingen fungerande brandvarnare.

De allra flesta hushåll i Sverige har brandvarnare, men undersökningar gjorda av myndigheten MSB visar att var tionde inte fungerar. Närmare en miljon svenskar kan leva brandfarligt under julen. Drygt 40 procent av alla bränder orsakade av levande ljus inträffar i december månad. Allra flest bränder sker under tredje advent.

- Under vintern tänder vi fler levande ljus än vi annars brukar göra. Det är också den tid på året då antalet bränder ökar. Tänd gärna ljus i advent, men tänk på säkerheten! Brandvarnare som inte fungerar är en uppenbar olycksrisk och leder till många dödsfall varje år, säger Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert på If.

Billig och effektiv livförsäkring
Av de brandskydd man kan ha hemma är brandvarnaren liten och enkel, men viktig. Den är inte så dyr, enkel att installera och den räddar både liv och egendom med en ljudlig varning.

- En fungerande brandvarnare är den billigaste och mest effektiva livsförsäkring som finns. Den upptäcker livsfarlig rök och gas och larmar dig i tid, säger Lars Silfverswärd.

Dålig brandvarnare kan ge falsk trygghet
Trots att en brandvarnare kan vara skillnaden mellan liv och död glömmer ändå många att kontrollera att den fungerar. Lars Silfverswärd på försäkringsbolaget If varnar för att brandvarnare som har gammalt batteri eller är äldre än tio år kan ge en falsk trygghet:

- Även om man har satt i nytt batteri och brandvarnaren blinkar som den ska, och ljuder när man trycker på testknappen så ska man komma ihåg att brandvarnare är förbrukade efter tio år. Dessutom behöver batteriet kontrolleras med jämna mellanrum – helst varje månad – för att vara på den säkra sidan, säger Lars Silfverswärd.

Tack vare stämpeln med produktionsdatum i botten går det enkelt att ta reda på brandvarnarens ålder.

- Alla brandvarnare är stämplade med tillverkningsdatum, och är just din inte det, så är den fyrtio år eller äldre, säger Lars Silfverswärd.

Om oturen är framme
Den vanligaste brandorsaken i hemmet är brand i samband med matlagning eller vid eldning i eldstad, kamin eller öppen spis. Utöver det startar många bränder i skadade elektriska installationer, apparater och hemelektronik.

- Brandvarnaren hindrar naturligtvis inte bränder från att bryta ut. Men den ger personer i hushållet en chans att agera, säger Lars Silfverswärd.

Skulle oturen vara framme gäller det att göra saker i rätt ordning. Bränder har ofta ett snabbt förlopp och brandröken är giftig. Det räcker med några få andetag med brandrök för att man ska bli medvetslös.

- De allra flesta bränder kan man släcka med en brandfilt. Det är också bra att ha en pulverbrandsläckare hemma. Den är enkel att använda och effektiv mot bränder, säger Lars Silfverswärd.

Många hem utan fungerande brandvarnare i jul.

Så gäller försäkringen vid brand:
Hemförsäkring, villaförsäkring och fritidshusförsäkring gäller för skador orsakade av brand. För att ha bästa möjliga brandskydd hemma är det bra att läsa på och lära sig mer om hur du bäst skyddar dig, familjen och er egendom och vilka brandskyddsprodukter som är bra att ha hemma.

Checklista om det brinner – gör så här:
Rädda – dig själv och andra.
Varna – andra runt omkring.
Larma – ring 112.
Släck – försök släcka branden om det inte innebär en fara för dig.
När detta är gjort kontaktar du ditt försäkringsbolag.

 

If har samlat några brandförebyggande tips:
Kontrollera att brandvarnaren fungerar - varje månad.
Byt ut hela brandvarnaren minst var tionde år – längre än så håller den inte. Se stämpel med produktionsdatum i botten. Byt batteri varje advent. Ladda ner sms-påminnelse om du har svårt att komma ihåg. https://aktivmotbrand.msb.se/
Lämna aldrig ett rum med levande ljus.
Lämna aldrig något kokande på spisen när du går ut från köket.
Använd aldrig lampor, kontakter, sladdar eller elektriska apparater som verkar skadade, luktar eller låter konstigt.
Skaffa en brandfilt och en handbrandsläckare, 6 kg pulver är bäst för hemmabruk. Det är tillåtet att ha andra färger än röd brandsläckare hemma.
Gör en utrymningsplan (olika för lägenhet och hus) och öva med alla familjemedlemmar.

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: If
Foto:  Getty Images och If 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår