AlltomBostad
 

Brasbakugn för bak och uppvärmning

Allt Om Bostad

Med en brasbakugn kombinerar man matlagning med uppvärmning. Samtidigt som man sköter julbaket och värmer julmaten i brasbakugnen värmer man upp huset. En kombination som är särskilt lämplig denna årstid!


Om bakning och matlagning ligger dig varmt om hjärtat är en brasbakugn en trevlig partner i köket. Piroger, pizzor, stekar, puddingar och bakverk ? allt är möjligt. Ingen elektrisk spis kan konkurrera med den doft som sprider sig från nygräddat kaffebröd eller nybakad pizza som tillagats i en vedeldad ugn. 

Finska företaget Tulikivi tillverkar brasbakugnar i gedigen täljsten som värms upp vid eldning. Värmen fördelas jämnt i bakugnen, vilket ger bra gräddningsegenskaper. Ugnarna passar alla matintresserade och allt ifrån bakverk, pizzor och stekar kan tillredas i en brasbakugn. Genom att reglera lufttillförseln styr man värmen i ugnen. En termometer visar hur varmt det är så att man kan anpassa värmen efter den rätt som ska tillagas. 

Praktisk rumsdelare

Vedeldning kan ske både i bakugnens och brasugnens eldstad. Efter användning sprids värme i bostaden i upp till ett dygn efteråt. Många användare minskar sin energiförbrukning och sparar därmed på bostadens uppvärmningskostnader.
 
Brasbakugnen kan även användas som en praktisk rumsdelare mellan kök och vardagsrum genom att placera bakugnens och brasugnens luckor på olika sidor av ugnen.
 
Ugnar från Tulikivi är miljövänliga. Inmatningen av förbränningsluften har planerats så att veden brinner rent, vilket gör att utsläppen minimeras och glaset i ugnsluckan hålls rent. Tulikiviugnarna uppfyller Österrikes utsläppsnorm för kolmonoxid, vilken är den strängaste i världen.
 
Säsongens designnyhet bland Tulikivis brasbakugnar heter TLU 2000/2. Den är
1650 mm hög och 900 mm bred. Vikten är ca 2210 kg
Ca-pris i butik är 69 000 kr exkl. montering


Recept för brasbakugn

Lantbröd ? pain de campagne

Ingredienser
250 gram fint mjöl
30 gram jäst
1 matsked flytande honung
1 tesked salt
150 gram ljummet vatten

Gör så här
Lös upp jästen i det ljumma vattnet och tillför honungen. Sikta mjölet och blanda ner. Häll i saltet och blanda ordentligt i tio till femton minuter, till dess att degen lösgör sig från skålen. Gör degen till en boll, täck över med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter. Forma bröd av degen och lägg på en plåt. Täck över med kökshandduken och låt jäsa i ytterligare en timme i rumstemperatur. När degen är färdigjäst, klipp skåror på ovansidan. Ställ in en kopp med vatten längst ner i ugnen. Vattenångan kommer att hjälpa brödet att resa sig. Ställ in brödet i 20-30 minuter och i 220 grader.

Tips!
Blanda aldrig saltet med jästen eftersom det hämmar jäsningen.
Honungen ger brödet bättre hållbarhet och en speciell smak.

Receptet är speciellt framtaget för Tulikivi Oy i samarbete med det gastronomiska köket le ChaletBlanc

 

Foto: Tulikivi


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår