Satsade på att bygga ett nytt hus

Satsade på att bygga ett nytt hus

Lina och Sayid ville ha ett hus med stora sociala ytor, ett härligt kök och mycket fönster för ljusinsläpp. Helt enkelt ett hus att trivas i tillsammans med sina tre barn Olivia 6 år, Ella, 3 år och Leonora 1 år. Här delar de med sig av sin erfarenhet och sina bästa tips.

De är nöjda med att att de valde att bygga ett nytt hus så det kunde bli precis så som de ville ha det.
– Eftersom vi är en småbarnsfamilj så känns det som att vi gjort helt rätt prioritering med ett nybyggt hus som kräver mindre underhållsarbete och med stora öppna ytor att röra sig på. Visst, vissa saker hade vi nog gjort annorlunda om vi gjort det idag, men vi trivs otroligt bra.

På frågan om vad de är mest nöja med så är de båda överens om att de tycker att de gjorde bra val kring bland annat kök och badrum.
– Att vi gjorde köket och familjebadrummet lite större än vår grundritning, liksom att vi planerade in för ett lek- och pysselrum i anslutning till de sociala ytorna. Och trappan! Den är så himla snygg! Sen är vi väldigt nöjda med att vi har valt alla lister och fönsterkarmar i helvitt och inte den gulare Stockholmsvita kulören som är standard. Det gör stor skillnad för helheten.

Hur valde ni plats, husföretag och husmodell?
– Vi hade tittat på äldre hus, nybyggda villor och tomter under ett år innan vi hittade en tomt som vi föll för. Efter att ha varit runt en del hade vi gjort en bild av vad vi ungefär ville ha för hus när vi själva skulle få vara med och bestämma. Vi hade varit inne i ett hus som Rörvikshus hade byggt och vi kände att det kändes mer gediget och välgjort än många andra hus vi tittat på, därför föll valet på det. Däremot hade vår tomt speciella förutsättningar och vi hade också en rätt tydlig bild av vad vi ville ha så att inte använda någon modell eller modulhus utan rita huset ganska fritt, tillsammans med deras arkitekter, det var perfekt för oss.

Det svåraste tycker det var att göra alla val som ska göras i samband med bygget.

–I det stora hela gick det rätt smidigt faktiskt. Så klart fick vi några oförutsedda utgifter, i vårt fall, framför allt kring markarbetet. Det svåra var väl alla val, och att göra rätt prioriteringar. Och sen när det var dags att välja var lampor skulle sitta och strömbrytare kunde det ju vara lite knepigt eftersom vi inte visste hur vi skulle leva och röra oss i huset.

Både fasaden och alla snickerier ute och inne är vita.

Hallen är ljus och rymlig.

I huset har de satsat på mycket öppna ytor, ljusinsläpp och plats för socialt umgänge.

Familjens tips och idéer till blivande husbyggare:
När det känns som du tagit en miljon beslut och har en miljon val kvar försök då att se dem som positiva val, eftersom du väljer hur ditt hus kommer se ut och ju fler aktiva val du gör desto närmare ditt drömhus kommer du.
Förvaring kan man inte få nog av!
Bygg ett rum extra från vad du tror att du behöver.
Tänk redan från början på trädgårdsplanering, stenläggning, uppfart och utomhusbelysning – inte bara på huskonstruktionen – för att kunna göra en del av det samtidigt som markarbetet och husbygget.
Ha alla beslut och överenskommelser på papper för att undvika missförstånd och komma ihåg allt för det är en lång process.

I köket har de satsat på mycket förvaring.

De tre sakerna med huset som Lina och Sayis är mest nöjd med är:
Det stora köket.
Trappan med vilplan och ett stort fönster för ljusinsläpp.
Planlösningen med lekrum i anslutning till de sociala ytorna.

 Av: Annika Rådlund Källa: Rörvikshus
Foto: Joel Dittmer

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Badrum

Visa alla
Öka värdet på din villa

Öka värdet på din villa

Spabad och energiförbrukning

Spabad och energiförbrukning

Att bygga pool på hösten

Att bygga pool på hösten

Remaljering av badrum

Remaljering av badrum

LIVING by SMEDBO

LIVING by SMEDBO

Visa alla