AlltomBostad

Dags att kontrollera krypgrunden på huset

Dags att kontrollera krypgrunden på huset

Har du krypgrund så är den varmare och fuktiga tiden på året mest lämpad för att undersöka om du har fukt i den. Att upptäcka en eventuell skada i tid kan leda till att du slipper kostsamma reparationer.

Det är viktigt att att kontrollera hur krypgrunden ser ut, för att undvika omfattande fuktskador. Det går att mäta fukten för att se om det behöver vidtas några åtgärder.
- Vi rekommenderar att du själv tittar till krypgrunden minst två gånger per år. Förutsättningarna kan nämligen ändras, exempelvis kan rör kan gå sönder, eller regn- och smältvatten rinna in i grunden. Tecken att vara extra uppmärksam på är lukt i bostaden eller i krypgrunden, synliga angrepp av mögel eller fritt vatten i grunden, säger Mikael Aderskog, husexpert på Anticimex.

Fukt i krypgrunden
Mäta fukten i krypgrunden Hus med krypgrund som saknar fuktskydd kan råka ut för omfattande fuktskador. Därför är det en bra idé att mäta fukten för att se hur situationen ser ut, och då kunna vidta åtgärder i tid. Om du misstänker att det är fuktproblem i krypgrunden bör du göra en besiktning. Det kan vara svårt att bedöma tillståndet på egen hand, eftersom fukt och mögelangrepp inte alltid syns för blotta ögat.

Det går att anlita företag som utför den typen av besiktningar och Mikael Aderskog  förklarar att efter en grundlig besikting mäts fuktigheten och är värdena för höga kan de ge tips om lämpliga åtgärder.

Visar det sig att krypgrunden har fuktproblem bör du helst installera en krypgrundsavfuktare. Det är en permanent installation som håller fuktigheten på sådan nivå att tillväxt av mögel inte möjliggörs. Grunden tätas och luften i krypgrunden cirkulerar via avfuktaren. Den uppsamlade fukten leds sedan ut ur grunden.
 

Mikael Aderskogs tips hur du förebygger fukt i din krypgrund:
Takavvattningen – se till att den är fri från skräp och att vattnet leds bort från husgrunden.
Växlighet – har du växter närmast huset och grunden tar du bort dem eftersom de binder fukt
Marklutning – se till att marken runt huset lutar från huset så att ytvatten leds bort.
Installera en krypgrundsavfuktare – på så sätt förebygger du fuktproblem i krypgrunden

 

Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex
Foto: Getty Images

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår