AlltomBostad
 

Dags för Överlåtelse- besiktning?

Dags för Överlåtelse- besiktning?

En överlåtelsebesiktning (ofta kallad husbesiktning) avser villor och fritidshus. Det är en byggteknisk undersökning som utförs vid försäljning eller köp. Som köpare kan du anlita en besiktningsman för att fullgöra din lagstadgade skyldighet att undersöka husets skick, den s k "undersökningsplikten".

Vill du vara säker på att besiktningen utförs av en besiktningsman med byggingenjörsexamen eller motsvarande och som genomgått SBRs utbildning för överlåtelsebesiktning, bör du anlita en "Besiktningsman SBR". Bara de som godkänts av SBR får använda denna titel. Här nedan kan du söka certifierade och godkända besiktningsmän över hela landet. Ska du köpa ett hus kan du kontrollera om den besiktningsman som säljaren anlitar finns i SBR:s förteckning.

Vad innebär "av SBR godkänd besiktningsman"?

  • För att godkännas av SBR - och därmed vara kvalificerad för titeln "Besiktningsman SBR" - ska personen ha dokumenterad byggteknisk utbildning som uppfyller SBRs krav.

  • Besiktningsmannen skall ha genomgått SBRs särskilda utbildning för besiktningsmän för godkännande eller certifiering.

  • En "Besiktningsman SBR" har granskats och godkänts av SBRs antagningsutskott och har åtagit sig att följa SBRs etiska regler och bestämmelser för besiktningsverksamhet, samt är underställd SBRs ansvarsnämnd.

  • Ett grundläggande krav är att besiktningsmannen innehar giltig ansvarsförsäkring för överlåtelsebesiktning med villkor som godkänts av SBR.

Sök en certifierad/godkänd överlåtelsebesiktningsman

Goda råd om överlåtelsebesiktning

Frågor och svar om överlåtelsebesiktning

SBRs etiska regler

Om SBRs överlåtelsebesiktningsgrupp

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår