De är nominerade till Villapriset 2017

De är nominerade till Villapriset 2017

De fyra villorna som har nominerats till Sveriges Arkitekters Villapris skiljer sig markant åt i arkitekturen. Det är fyra hus som ser helt olika ut och som används på olika sätt av de som har byggt och bor i dem. De fyra villorna ligger på Gotland, i Kungälv och i Stockholmstrakten.

– De fyra projekt som vi nominerat till årets villapris är olika både i fråga om ekonomi och skala, alla har stora kvaliteter och personliga lösningar på bostaden. Dessutom har de mycket skiftande platserna väldigt tydligt bidragit till det arkitektoniska uttrycket, säger juryns ordförande Ulla Alberts, vd för Murman Arkitekter.

Juryn har granskat cirka 25 inkomna förslag till Villapriset och valt ut tolv som de besökte under sommaren. Bland dessa tolv har de nu nominerat fyra hus.

Foto Bert Leandersson
Villan Späckhuggaren utanför Kungälv ”flörtar med timmerladans uttryck”, skriver juryn i sin motivering, och gillar att huset hålls i en skala som påminner om ekonomibyggnader på landet. Det är välbyggt och genomtänkt och arkitekterna knyter ihop alla delar till en avslappnad helhet.
Beställare: Kalle Lindvall, arkitekt: Bornstein Lyckefors genom Andreas Lyckefors, Per Bornstein och Johan Olsson.

Byggnad 104 Foto: Bruno Ehrs
Byggnad 104 i Bungenäs på Gotland är ett omtalat fritidshus som är om- och tillbyggt ovanpå en bunker. Juryn nominerar huset på grund av hur det knyter an till tomten och platsens historia, liksom balansakten mellan öppet och slutet samt de sofistikerade materialvalen och detaljarbetena.
Beställare: privat, arkitekt: Skälsö arkitekter genom Erik Gardell, Joel Phersson, Mats Håkansson och Sofia Nyman.

Idun Lee Fotograf: Foto Per Nadén
Beställare och arkitekter har gått utanför konventionerna när de i nära samarbete skapat villan Idun Lee i Kummelnäs, Stockholm. Experiment med funktioner, rörelsen genom huset och visuella kopplingar ger nya kvaliteter åt en bostad.
”Ett hus rikt på rumsliga och sinnliga upplevelser”, motiverar juryn sitt val till nominering.
Beställare: Axel von Friesen och Marika Vaccino Andersson, arkitekt: Anton Kolbe och Per Nadén.

 

Foto Åke E:son Lindman
Fritidshuset Örnberget ligger fint inkilat mellan bergsknallarna på Älgö i Stockholms skärgård – placeringen förstärker husets och tomtens kvaliteter. Huset är uppbyggt kring en central mur som har rum i form av träkuber kopplade till sig. Juryn skriver uppskattande om den avvägda skalan, starka materialbehandlingen och husets fina komposition.
Beställare: privat, arkitekt: Petra Gipp Arkitektur genom Petra Gipp.

– Under juryarbetet har vi sett att arkitektonisk kvalitet inte nödvändigtvis behöver hänga ihop med stor ekonomi, det viktiga är att göra rätt som arkitekt. En villa och boende är ofta en personlig sak och relationen mellan beställare och arkitekt är viktig, vi har sett fruktbara exempel på gemensamt sökande samarbeten och projekt där arkitekterna fått mer fria händer, då ofta med en tydlighet hos beställaren. Det är roligt att se att det finns så många som har en vilja att skapa ett personligt boende och satsa på arkitekturen, säger Ulla Alberts.

Villapriset delas ut av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan den 28 november på Cirkus i Stockholm. Det går till ett hus byggt för ett hushåll av hög arkitektonisk kvalitet och består av en plakett som fästs på huset.


Av: Annika Rådlund Källa: Sveriges Arkitekter

 

Se de fyra som var i final 2016 här.
Se den som vann Sveriges arkitekters villapris 2016 här.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla