AlltomBostad

De bor i en smart villa

De bor i en smart villa

Familjen Sandin har flyttat in i sitt drömhus i Karlstad, en villa som är både hemtrevlig och som rymmer en massa smart teknik som förenklar familjens vardag.

När Martin Sandin och hustrun Emma flyttade till en gemensam lägenhet för åtta år sedan drömde de om att bygga ett nytt hus tillsammans, idag har drömmen blivit uppfylld. I Martins jobb som elingenjör har han ganska ofta varit i kontakt med fastighetsautomation, och där har han förstått att det även finns många lösningar för det privata intelligenta hemmet.
– Jag har väl alltid varit intresserad av teknik. Du vet, smarta och roliga grejer som man suttit och surfat på, säger Martin Sandin.

Intelligent sovrum
Familjen, som består av Martin, Emma och deras ettåriga dotter Tyra, har utsikt över Vänern från sovrummet. Det är förstås en sak som de uppskattar mycket, men något som skänker extra vardagslyx är just tekniken. Ovanför huvudkudden finns nämligen en knapp med en kaffekoppsymbol. Så det första Martin gör när han vaknar på morgonen är att trycka på den och när han sedan har kommit i ordning är kaffet redo nere i köket. På kvällen kan familjen trycka på en annan knapp, den som släcker all belysning utanför sovrummet.
– Just den funktionen är min personliga favorit, säger Emma.

Upplyst vardagsrum
I vardagsrummet har familjen ställt in olika scenarion för belysningen. Mysbelysning, läsning och annat. Så nu när de vill ha en utvald inställning är det bara att trycka på den knappen.

Hela husets tekniksystem har programmerats av en auktoriserade el-installatörer via en mjukvara kallad ETS. Till den går det att att ansluta nya prylar om man vill och genom den kan familjen Sandins apparater kommunicera med varandra.

Familjen Sandin
Medlemmar: Martin, Emma och dottern Tyra. Två hundar, Mini och Pyret.
Bor: På Herrön i Skattkärr, strax utanför Karlstad.
Hemmets KNX-funktioner: Belysning, kaffemaskin, kaffekvarn, tv-apparater, garageport, samt larm från avloppspump, FTX-aggregat, värmepump. Och ett inbrottslarm.

En knapp för varje val. Knapparna har programmerats och symbolerna matchats för att passa familjens önskemål.

Från knapparna skickas informationen via en kabel som är inbyggd i väggen till de KNX-strömbrytare som familjen har i ett skåp i sin tvättstuga. Det går på ett ögonblick.

Med tekniken kontrolleras även vitvaror, alarm, sensorer, persienner, ventilation och värme. Systemet kan kommunicera trådlöst via routrar och switchar.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: ABB

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår