De vann Sveriges Arkitekters villapris

De  vann Sveriges Arkitekters villapris

I kväll delade Sveriges Arkitekter ut sitt första villapris där de premierar god arkitektur i den lilla skalan och där de vill visa att en villa är ett komplext projekt med allt från exteriör till interiör.

Juryns talesperson, arkitekt SAR/MSA Kerstin Bernow, säger att de sökt efter och valt ut byggnader som är framåtblickande och har hög arkitektonisk skärpa med tydliga anslag och innovativa lösningar. Det är inte minst viktigt med tanke på att beställarna är privatpersoner med en ofta begränsad budget.

Vinnaren avslöjades ikväll på arkitekturgalan i Stockholm och det var Creek House på Skånes sydkust som kammade hem förstapriset.

Förutom vinnaren Creek House var Härbret i Arboga (arkitekt General Architecture genom Erik Persson, byggherre Erik Persson), Stupet Refugium i Omberg (arkitekt Petra Gipp arkitektur genom Petra Gipp, byggherre privat) och Hamra på Gotland (arkitekt dinellJohansson genom Morten Johansson, byggherre privat) nominerade. Juryn som bestod av erfarna arkitekter valde dessa bland de 16 villor de besökte runt om i landet.

– Vi är otroligt glada att vi nu har ett seriöst arkitekturpris i landet för villor, säger juryledamoten Jonas Elding. Det är en stor och viktig form av arkitektur för hela branschens utveckling. Villorna fungerar både som grogrund och experimentverkstad. De ger unga arkitekter en språngbräda in i yrket och kan hålla ett etablerat kontor vitalt. Gemensamt för stora arkitekturnationer är att de tar den här typen av projekt på väldigt stort allvar. Villapriset är därmed ett steg i rätt riktning och kan göra stor skillnad för Arkitektursverige.
 

Juryns motivering till vinnaren av Villapriset:
Creek House får 2015 års Villapris för sitt målmedvetna anslag uppföljt av en solid arkitektonisk process och ett resolut genomförande till skulptural helhetsupplevelse.

Creek House, Skånes sydkust
Ansvarig arkitekt: Arkitekter SAR/MSA Martin Videgård, Bolle Tham, Tham & Videgård Arkitekter. Byggherre: Privat.
Creek är ett experiment som faller väl ut, är självklart på sin plats och ger en rik rumslig variation, löd motiveringen som tog dem till finalen.

The Creek House är byggt på Skånes sydkust.

Av: Annika Rådlund Källa: Sveriges arkitekter 

Se de fyra villorna som var i final här.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla