AlltomBostad

Dessa kändisar vill vi ha som grannar

Dessa kändisar vill vi ha som grannar

En del stör sig på sina grannar medan andra bara har goda ord om sina intillboende. Men vilka kändisar vill vi helst bo bredvid? När vi får tycka till är det ingen mindre än den gladlynta skåningen Johan Glans från komediprogrammet Parlamentet som toppar drömgrannelistan. Efter honom är det skådespelaren Mia Skäringer som vi helst vill bo dörr i dörr med.

Den nya undersökningen Bobarometern som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling visar vad svenskarna har för tankar kring grannskap. De allra viktigaste egenskaperna en granne bör ha är att den visar hänsyn, är hjälpsam och sköter sig själv – något de tror Johan Glans skulle klara med bravur. Han är nämligen den kändis som vi helst vill bo granne med.
Tvåa på listan, och mest populär bland kvinnor, är istället Mia Skäringer. Förra året toppades listan av Johan Glans och mordutredaren Leif GW Perssson.

Längst ner på årets topplista hittar vi i år sociala medie-profilerna Isabella Löwengrip tillsammans med poddaren Alex Schulman. De egenskaper som vi ser som minst smickrande hos grannar är kontrollerande, tystlåten och festglad och faller föga förvånande inte oss i smaken. Sammanlagt är det bara elva procent som föredrar någon av de karaktärsdragen.

– Oavsett hur man väljer att bo är sannolikheten stor att du har grannar, något som är bra. Att lära känna sina grannar kan öka trivseln i bostadsområdet, men gör också att bostadsägare tillsammans kan hålla ett extra vakande öga i området och även hjälpa varandra med olika bestyr i vardagen. Om du letar efter en ny bostad kan det också vara en bra idé att prata med några grannar kring deras intryck av området. Via vår tjänst ”Granne med koll” kan en granne närvara på visningen, vilket ger ett mer personligt perspektiv på området, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Chefen avskräcker
Undersökningen visar också att ett gammalt ex är den person man allra minst vill bo granne med, det svarar 36 procent. Nästan lika många, 32 procent, svarar istället chefen. Andra mindre populära grannar är föräldrar, svärföräldrar eller en kollega. Vänner tycks inte heller var helt önskvärt. Överraskande nog svarar åtta procent att de inte vill ha sin vän som granne.

Drömgranne: Johan Glans och Mia Skäringer toppar listan.

Det här är vår drömgranne:
Johan Glans
Mia Skäringer
Charlotte Kalla
Kodjo Akolor
Kung Carl XVI Gustaf
David Hellenius
Joel Kinnaman
Ernst Kirchsteiger
Per Morberg
Edward Blom
Henrik Schyffert
Sara Danius
Björn Gustafsson
Zlatan Ibrahimovic
Fredrik Skavlan
Håkan Hellström
Kakan Hermansson
Pernilla Wahlgren
Alexander ”The Mauler” Gustafsson
Bianca Ingrosso
Zara Larsson
Camilla Läckberg
Margaux Dietz
Silvana Imam
Alexander Pärleros
Alex Schulman
Isabella ”Blondinbella” Löwengrip
Samir Badran
 

Hur vill du helst att din granne ska vara?
Visar hänsyn
Hjälpsam
Sköter sig själv
Ordningsam
Generös
Pratglad
Händig
Festglad
Tystlåten
Kontrollerande


Vem skulle du inte vilja ha som granne?
Min chef
Ett ex till din partner
Mina svärföräldrar
Mina föräldrar
En kollega
En vän
Mor- eller farföräldrar
En vän till din partnerOm undersökningen:
Bobarometern 2019 är gjord av Svensk Fastighetsförmedling och undersökningen har genomförts av Kantar Sifo. Undersökningen genomfördes under 2019 i form av en webbenkät och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 1 000 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.


Av: Annika Rådlund Källa: Svensk Fastighetsförmedling
Foto: Robert Eldrim (Johan Glans( och Kajsa Schedwin (Mia Skäringer)
Övrig foto: Getty Images

 

Läs också:
Dessa kändisar vill vi ha som inneboende.
D
essa kändisar ville vi bo med förra året.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår