AlltomBostad

Dessa kändisar vill vi helst bo med

Dessa kändisar vill vi helst bo med

Om du skulle hyra ut till någon, vilken skulle det helst vara tll? Kanske är det någon som kan snickra, eller som är rörmokare? Eller kanske en kändis? Här är listan på de vi helst skulle vilja bo med, enligt Kantar Sifos färska undersökning.

Trots rådande högkonjunktur har 243 av Sveriges 290 kommuner bostadsbrist. Detta har lett till att allt fler alternativa boendeformer såsom ägarlägenhet, kollektivboenden och inneboende diskuteras. Närmare sex av tio svenskar kan tänka sig att hyra ut ett rum i sin bostad. Gärna till Johan Glans eller Mia Skäringer men läkare och lärare står också högt i kurs. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern.

Hela 58 procent kan tänka sig att ha en inneboende. Dock kan 23 procent tänka sig att endast hyra ut under en kort period. Men vad söker svenskarna hos en inneboende? Humor verkar vara något som värderas högt. Kantar Sifo har på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling genomfört undersökningen Bobarometern som visar att komikerna Johan Glans och Mia Skäringer är de kändisar som svenskarna helst delar bostad med.

Komikerna följs av Carina Berg och ingen mindre än vår statschef Kung Carl XVI Gustaf. Bland unga i åldern 16 till 29 år hamnar även Veronica Maggio och Zara Larsson i topp. I botten på listan landar dock profilerna Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och Sigge Eklund.

– Det är många svenskar som är hänvisade till stan för arbete eller studier och som inte har möjlighet att bosätta sig i kranskommunerna och pendla, varpå både urbaniseringen och bostadsbristen håller i sig. Därmed har det blivit allt vanligare att testa alternativa boendeformer så som inneboende. Att hyra ut ett rum i sin bostad kan bidra till att minska bostadsbristen samtidigt som att det kan vara fördelaktigt för den som hyr ut eftersom boendekostnaderna minskar, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Läkare i topp
Undersökningen visar också att svenskarna helst vill ha en läkare som inneboende, det uppger hela 32 procent. Nästan lika många bor gärna med en lärare eller hantverkare. Bland kvinnor hamnar vårdpersonal i topp. Yrken så som influencer, bartender eller politiker är istället minst populära.

Ståuppkomikern och skådespelaren Johan Glans och Mia Skäringer är de två som toppar listan över de kändisar vi helst vill ha som inneboende.

Topplistan - här är svenskarnas dröminneboende:
1. Johan Glans 15 %
& Mia Skäringer 15 %
2. Carina Berg 13 %
3. Kung Carl XVI Gustaf 10 %
4. David Hellenius 9 %
&Fredrik Lindström 9 %
&Gunde Svan 9 %
&Veronica Maggio 9 %
5. Zlatan Ibrahimovic 8 %


Topplistan - här är de yrken vi helst vill att vår inneboende ska ha:
Läkare
Hantverkare
Vårdpersonal
Kock
Polis
Ekonom
Elektriker
Programmerare
Personlig tränare


Om undersökningen: Bobarometern 2018 är gjord av Svensk Fastighetsförmedling och undersökningen har genomförts av Kantar Sifo. Undersökningen genomfördes under 2018 i form av en webbenkät och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 1 000 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Svensk Fastighetsförmedling
Foto: Robert Eldrim (Johan Glans( och Kajsa Schedwin (Mia Skäringer)
Getty Images (flyttbilden)

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår