Det vill bostadsköpare helst bo nära

Det vill bostadsköpare helst bo nära

När man köper ny en ny bostad är det många saker att ta ställning till. Inte minst när det kommer till bostadsområdet och vad som finns i närheten. Men vad är det egentligen som är mest eftertraktat hos de som letar en ny lägenhet?

I en ny undersökning har Skanska kartlagt vad bostadsköpare värdesätter mest när de planerar att flytta. Resultatet visar att mer än hälften gärna vill bo i ett bostadshus som har serviceverksamheter som caféer och bagerier på gatuplan.

Levande kvarter med olika typer av serviceverksamhet tycks attrahera många bostadsspekulanter. Skanskas undersökning visar att 55 procent av bostadsköparna gärna ser att bottenvåningen används till serviceverksamhet. Mest populärt är det med bagerier. Närmare hälften, 47 procent, vill ha möjlighet att köpa dagsfärskt bröd på morgonen. Även caféer och apotek är populärt att ha i huset, endast en av fyra tycker att bottenvåningarna istället borde användas till bostäder.
 

På frågan om vilken typ av verksamhet de helst inte vill ha i sina fastigheter säger sex av tio att pubar är minst önskvärt. Därefter följer restauranger, pizzerior och även Systembolagets butiker.

– Förra året sålde vi cirka 2 600 nyproducerade bostäder och vi ser att våra köpare föredrar lugna verksamheter framför sådana som kan leda till höga ljudnivåer, till exempel restauranger och pubar. Genom att fråga potentiella köpare om vad de vill ha kan vi fortsätta bidra till att utvecklas trivsamma och attraktiva områden, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem.

 Det vill de boende ha i ett bostadshus:
1. Bageri 47 %
2. Café 38 %
3. Apotek 29 %
4. Matbutik 27 %
5. Delikatessbutik 26 %
6. Blomsteraffär 24 %
7. Gym 20 %
8. Kontor 18 %
9. Jouröppen butik 18 %
10. Restaurang 16 %Av: Annika Rådlund Källa: Skanska
Foto: Getty Images


Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd i januari 2017 via Skanskas Bopanel med totalt 657 svarande. Skanskas Bopanel består av över 2 000 bostadsköpare med varierande ålder och livssituation.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från

Visa mer Visa mindre

Produkttips

Related articles in Hus

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Nyckelfärdigt fritidshus eller byggsats?

Nyckelfärdigt fritidshus eller byggsats?

Planlösning för familjen

Planlösning för familjen

Visa alla