En pool ökar försäljningspriset på huset

En pool ökar försäljningspriset på huset

Att en bostad som har pool ökar värdet vid en försäljning är ganska självklar, eftersom det kostar en hel del att bygga en pool. Men nu finns det även en undersökning som visar hur stor värdeökningen av huset är vid en försäljning.

Det är Poolkungen och mäklarfirman Landgren som med data från analysföretaget Värderingsdata har jämfört drygt 40,800 transaktioner i 16 kommuner under 2013 till 2017. Resultatet visar att de hus som har en tillhörande pool säljs i snitt för 9,3% mer.

Resultatet är förstås glädjande för de husägare som redan har en pool och intressant för bostadsutvecklare och privatpersoner som planerar att bygga sitt eget hus.

Undersökningen omfattar fristående hus i kommuner i hela Sverige. I den modell som använts har transaktioner i en och samma kommun under ett och samma år delats in i två grupper: de med pool och de utan pool. Sedan har det genomsnittliga kvadratmeterpriset per grupp jämförts. För att inte enstaka och ovanligt stora transaktioner ska få för stor påverkan på snittet har prisskillnaden per kommun och år vägts gentemot det totala antalet transaktioner rörande hus med pool som skedde under året. Det totala genomsnittet visar att priset på ett hus med pool ökar cirka 9,3% om huset har en pool.

Undersökningen nu bekräftat det man tidigare haft kunskap om men inte haft exakta siffror på.

– Vi kan nu ge tydligare rekommendationer och rådgivning till både köpare och säljare, säger Mikaela Albäck, fastighetsmäklare på Landgren. Ett hus med pool ger ett exklusivare intryck vilket generellt ökar värdet på villan.
Av: Annika Rådlund Källa: Landgren och Poolkungen
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla