
Julen handlar mycket om mat, men det är inte bara maten som räknas på det traditionella julbordet. Uppläggning, garnering och inredning är också viktigt.
|
Ett gammaldags traditionellt julbord med över 60 kalla rätter och ett tiotal varma. Efterrätten är naturligtvis ris á la malta och självklart finns det ett stort fat med hemgjord kola och ischoklad. Allt som borde vara med finns på plats, inklusive grisfötterna, snyggt uppdukat och traditionellt upplagt.
Förra året hade hotell Järvsöbaden 2 200 julbordsgäster och redan den första veckan i år avnjöt 580 personer Järvsöbadens traditionella julbord, ett julbord med anor.
- Det kommer gäster som åkt tåg eller buss från Uppsala och Stockholm över dagen, bara för att äta julbord, berättar Per Ångström som är kökschef.
Järvsöbaden har funnits i samma släkt i 103 år och där håller man hårt på det traditionella, särskilt runt jul. Kökschefen Per Ångström tillhör den fjärde generationen och har bokstavligen växt upp i köket och han vet hur ett riktigt traditionellt julbord bör se ut.
När det gäller maten så ska ett traditionellt julbord bestå av hemlagad mat, med dispens för prinskorven, och råvarorna ska helst vara lokalproducerade. Man bör hålla kvar vid de traditionella rätterna.
- Man ska inte ändra på ett vinnande koncept.
På borden ska det vara röda löpare på vita linnedukar. Maten serverar man med silverbestick, gärna ur kopparkärl, det ser både vackert och traditionellt ut, menar Per Ångström
Uppläggningen är minst lika viktig som maten och dukningen, det ska vara luftigt, fint och fräscht.
- Man ska bli hungrig med ögat!
Rätt stämning i rummet skapar man med levande ljus och blommor, gärna cyklamen och begonior.
- Rött ska det vara förstås.
Han tipsar om att det är enkelt och snyggt att dekorera med äpplen på exempelvis skinkfatet och en enbärskvist på rätt ställe gör mycket för uppläggningen.
Han har inga egna speciella favoriter på julbordet, men det är många gäster som ringer och frågar över grisfötter, berättar Per.
- Det som går åt mest på julbordet är faktiskt ägghalvorna.
Julen handlar väldigt mycket om mat och Per tipsar om att det kan vara trevligt med en glöggfördrink och lite småprat innan maten så att man hinner känna sig riktigt hungrig.
Text: Anna Johnsson Foto: Christian Johnsson
-
Kvänum öppnar nytt showroom i Stockholm
Nu får stilmedvetna stockholmare och stadens besökare möjlighet att uppleva premiumkök i världsklass...
-
Matrester blir biogas med avfallskvarn
Potatisskal, köttbitar, äppelskrutt och andra matrester kan spolas ner direkt i vasken om man har en...
-
Färgstarkt och personligt kök
Vitt och stilrent i all ära, men hur personligt är det egentligen? Våga sätt lite färg på skåpluckor...
-
Sushi och Gallery intar köken
Sushi och Gallery heter Marbodals nya kök. Konceptet Gallery har en lekfull lucka som väcker nyfiken...
-
Skippa standardköket
Genom att kombinera det råa teglet med inredning och möbler - antingen det är trämöbler eller highte...
-
Älskade ljuvliga kök
Skinande vitt och lantlig kitsch är vackert tillsammans. Våga blanda blommigt, prickigt och rutigt s...
Relaterade artiklar inom Kök
Vår policy för datahantering, integritet och cookies
Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...
OK, jag förstår