AlltomBostad
 

Folkhemslägenheten - med 40-talsinredning

Folkhemslägenheten - med 40-talsinredning

I slutet av majj öppnade Nordiska museet dörrarna till Folkhemslägenheten, en hemmiljö från slutet av 1940-talet. Lägenheten på två rum och kök är byggd i full skala inne i museibyggnaden och är typisk för hur en nybyggd HSB-lägenhet kunde se ut vid tiden. 

I lägenheten bor den fiktiva familjen Johansson, som består av mamma, pappa och tre barn. De har just flyttat från en trång och omodern enrummare till denna folkhemslägenhet med både toalett, badkar och tvättstuga. Rummen är möblerade med insamlade originalmöbler och fyllda av kläder, husgeråd och andra föremål från tiden. Köksmöblerna har flyttats med från familjens tidigare hem, medan soffgrupp och matsalsmöblemang är moderna, med 1940-talsmått mätt.

Folkhemmet
Folkhemmet är en politisk term som socialdemokratin använde för att beskriva en samhällsvision. Begreppet fick sin spridning efter att den socialdemokratiske ledaren Per Albin Hansson använt det i ett berömt riksdagstal från 1928. Idag används folkhemmet även som en beskrivning av en tid och en epok i Sverige som tog sin början under 1930-talet och slutade i mitten 1960-talet

När Sverige skulle bli modernt var bostäderna en viktig och politiskt prioriterad angelägenhet. De funktionella bostäder som byggdes under 1930-1940- och 1950-talen var ljusa och praktiska, de låg fritt och grönt, långt från stadens mörker och smuts. I folkhemmets Sverige skulle alla ha rätt till en god bostad med möjligheter att tvätta sig själva och sina kläder, laga mat, sova och umgås. Den goda bostaden hade modernt kök och badrum, varmvatten, sopnedkast, garderober och gemensam tvättstuga. Vardagsrummet och sovrummet blev ändamålsenliga enheter i tidens ideala hemliv. Funktion, hygien, moral och standardisering var viktiga ledord när människor skulle lära sig att leva modernt i de nya bostäderna.

Besökare hemma hos familjen Johansson har möjlighet att titta i skåpen, sitta i soffan och lyssna på radioprogram från tiden. 
 

Av: Annika Rådlund Källa: Nordiska museet
Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet

Folkhemslägenheten, en hemmiljö från slutet av 1940-talet, med matsalsmöbel och soffgrupp.

Radio i folkhemslägenheten på Nordiska museet.

Garderob med tidstypiska kläder och väskor.

Lägenhetens sovrum.

Kökslåda i köket.

Badrumsskåp och badrum.

Modernt kök i ljusa färger med en annan viktig detalj - varmvatten.

Lägenheten på två rum och kök är byggd i full skala inne i museibyggnaden och är typisk för hur en nybyggd HSB-lägenhet kunde se ut vid tiden. Utställningen är öppen från och med 23 maj och tills vidare.

Nordiska museet

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår