AlltomBostad
 

Första svenska tapettesten genomförd

Första svenska tapettesten genomförd

De senaste åren har en ny tapetkvalitet, non-woven, kommit ut på marknaden. Enligt fabrikanterna ska den bättre stå emot fettfläckar samt tåla mekaniskt slitage och avtorkning med våta trasor. Nu har tapeterna testats av ett oberoende institut.

SABO och Målarmästarna har tillsammans med tapettillverkarna ECO-Boråstapeter och Flügger färg/Fiona Walldesign låtit Ytkemiska Institutet jämföra hur papperstapeter och non-woventapeter klarar torr- och våtnötning samt fett. Testet är det första oberoende testet som gjorts av tapeter i Sverige.

När det gäller tapeternas möjligheter att stå emot torr- och våtnötning, blir resultaten likartade oavsett om det är papperstapeter eller non-woven. Hur väl tapeterna står emot fett, ger en tydligare skiljelinje. ECO-Boråstapeters non-woventapeter är bättre än deras motsvarande papperstapeter medan Flügger färg/Fiona Walldesigns papperstapet klarar fett bättre än företagets non-woventapeter. Överlag klarar ljusa tapeter fett bättre än mörka, oavsett kvalitet och märke.

- Vi följer internationell standard vad gäller tapeters olika kvaliteter och strävar ständigt mot att producera och leverera bättre produkter och har därför startat ett utvecklingsarbete för att sträva mot en mindre mottaglighet av fett på våra tapeter, säger Per Carlsson, key account manager på Flügger färg/Fiona Walldesign.

- Non-woventapeter är framtidens material och tar successivt andelar av övriga tapetmaterial. Som undersökningen visar, ger vår non-wovenkvalitet väsentligt bättre fettresistens, och nötningsegenskaperna är något bättre. En stor fördel är de i stort sätt osynliga skarvarna, vilket uppskattas mycket av hyresgästerna, säger Peter Koch, VD, ECO-Boråstapeter.

Målaremästarna hade hoppats på att non-woventapeterna skulle vara mer slitstarka mot nötning och kanske allra viktigast, mer resistenta mot fettfläckar.
- Jag uppfattar det som att tillverkarna inte har haft fokus på fettresistens, men de tror sig kunna förbättra kvaliteten på detta område. Och då har ju testet varit till nytta. Personligen anser jag att non-woven, uppsatta kant i kant, blir snyggare och att det är en kvalitetshöjning i sig, säger Per Samuelsson, Målaremästarnas styrelse.

- Beställarna måste vara kritiska mot tillverkarnas löften. Men Konsumentverket bör också ta sitt ansvar och utvidga testverksamheten till att omfatta den växande marknaden av byggrelaterade produkter. Opartiska tester skulle bidra till en kvalitetsutveckling, säger Gösta Gustavsson, enhetschef på SABO vars medlemsföretag köper måleriarbeten för två miljarder kronor per år.

Testresultaten finnas att ladda ned på sabo.se

Text Mumlan Nyhlin.
Bilden är generell och visar tapeter från Rusta samt InTrade och har inte med texten att göra.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår