AlltomBostad

Fuktskydda ditt fritidshus inför vintern

Fuktskydda ditt fritidshus inför vintern

Vintern medför en ökad risk för vatten- och fuktskador i fritidshuset. Dessa skador kan dels handla om läckage från vattenledningar eller avlopp som frusit sönder, eller så handlar det om fuktbildning som uppstår när varm luft möter kall luft och då kondenseras. Men vad kan man göra för att förhindra detta?

När det gäller den första skadetypen är det bra att använda eller åtminstone titta till sitt hus då och då under vintern. Då ökar chansen att upptäcka skador från läckande rör i tid om olyckan skulle vara framme. Men när det handlar om fuktbildning genom kondensering är ett ”växelbruk” mellan vinterstängt och nyttjande inte lika självklart enbart en fördel.

Johanna Lindström, ansvarig för Anticimex utvecklingsgrupp för hustjänster, förklarar:
– När ett hus som stått med en rekommenderad grundvärme på cirka 10 grader plötsligt värms upp till normal rumstemperatur stiger den varma luften uppåt och när den möter den kalla luften på vinden bildas kondens. Denna fukt slår sig i första hand på yttertakets insida, vilket i sin tur kan leda till påväxt av mögel.

Det här fenomenet är tydligast på äldre hus, där tätskiktet mot takisoleringen oftast bara består av någon form av papp. Men även nyare hus med en fuktspärr av plast har sina kryphål där värmen kan leta sig ut, exempelvis öppningar för antennkabel eller ventilationsrör.

– Med andra ord, ett hus som står helt ouppvärmt eller med konstant underhållsvärme är ganska säkrat från den här problematiken. Givetvis ska man inte låta bli att njuta av sitt sommarhus på vintern om man vill det. Men man ska vara medveten om att problemet existerar och kanske kolla kallvinden och insidan av taket lite oftare om man använder sitt sommarhus även på vintern, menar Johanna Lindström.

 

Tips för ökat fuktskydd:
• Är ditt hus oisolerat – stäng av strömmen helt, med tanke på att kostnaden för underhållsvärmen annars kan bli orimligt hög.
• Har du ett oisolerat hus med vattenburen värme – töm systemet på vatten.
• Är ditt hus oisolerat eller saknar värmekabel utmed utvändiga installationer – stäng vattensystemets huvudkran, öppna alla andra kranar samt tappa alla ledningar på vatten vid dess lägsta punkt för att förhindra frostsprängning i vattenfyllda rör.
• Om varmvattenberedaren är placerad i ett utrymme utan underhållsvärme – slå av strömmen och töm den på vatten.
• Öppna ventiler, spjäll, innerdörrar, skåp och lådor för att skapa luftväxling och förhindra fuktskador och mögel.

Tillhör du dem som stänger fritidshuset helt när hösten kommer? Eller reser du dit och myser i vintermörkret då och då? Oavsett vilket rymmer båda sätten sina speciella risker respektive fördelar när det gäller fuktproblematiken.

Av: Annika Rådlund
Källa och foto: Anticimex

 

Anticimex

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår