Hur kallt får det vara i din lägenhet?

Hur kallt får det vara i din lägenhet?

Nu när det har blivit rejält kallt runtom i landet så får SBC, Sveriges Bostadsrätts Centrum in allt fler frågor kring hur kallt det egentligen får vara i en lägenhet. Vad är det egentligen som gäller?

Den senaste tidens kyliga väder har bjudit svenskarna på både snöfall och minusgrader. Men trots att temperaturerna sjunker utomhus bör det inte påverkas avsevärt inomhus. Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade lufttemperaturen i lägenheter mellan 20 till 23 grader. Det gäller för såväl bostadsrätter som hyresrätter. Sjunker däremot gradantalet under 20 grader bör styrelsen undersöka varför temperaturen är så pass låg.

– Låga temperaturer i lägenheter där värmen styrs centralt är ett återkommande problem som dyker upp vid årets köldknäppar. Det kan ta någon dag innan bostadens värmesystem sätter igång så det gäller att ha lite tålamod. Ett tips är att lufta elementen genom luftnippeln som de flesta element är utrustade med, säger Johan Lundin, Konsultchef på Sveriges BostadsrättsCentrum i Göteborg.

Om den låga lägenhetstemperaturen kvarstår under en längre period är det nödvändigt att vidta andra åtgärder. Först och främst är det viktigt att informera bostadsrättstyrelsen så fort som möjligt. En felanmälan ligger nämligen till grund för styrelsens beslut om hur problemet ska åtgärdas men även för bostadsrättsinnehavarens rätt till ersättning. Enligt SBC är svenska bostadsrättsföreningar generellt sätt bra på att hantera avvikande inomhusklimat snabbt, men det finns undantagsfall.

– Kvarstår problemet i flera dagar bör du ta kontakt med din bostadsrättsstyrelse eller hyresvärd omgående. När styrelsen får in en anmälan om att temperaturen i en lägenhet är för låg ska det hanteras direkt. Ignoreras klagomålet begår styrelsemedlemmarna tjänstefel. Det är inte kul som boende att leva i en iskall lägenhet och som bostadsrättshavare och hyresgäst kan man ha rätt att kräva en reducering på hyran eller avgiften, säger Monika Jukic, Chefsjurist på Sveriges BostadsrättsCentrum.
 

SBCs fem-stegs-guide för kalla lägenheter:
1. Se över dina element och hur värmeregleringen fungerar. Lufta elementen och se över så att inte möbler eller gardiner blockerar elementens värmetillförsel.
2. Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör du mäta temperaturen en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.
3. Om temperaturen är under 20 grader ska du kontakta styrelsen eller din hyresvärden. För att slippa bo i en kall lägenhet under flera dagar är det viktigt att styrelsen informeras tidigt. Oftast resulterar det i att ärendet hanetaras av en kunnig tekniker som kan lösa värmeproblemet.
4. Om styrelsen väljer att bortse från den kalla lägenhetstemperaturen kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.
5. Om värmeproblemet kvarstår under en längre period kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning.



Av: Annika Rådlund Källa: SBC
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla