AlltomBostad

Inbrotten ökar i november

Inbrotten ökar i november

Hösttider är också inbrottstider. En sammanställning från försäkringsbolaget If visar att november är den månad då det sker flest bostadsinbrott. Dessutom använder tjuvarna nya metoder för att ta sig in.

Bostadsinbrotten ökar kraftigt på hösten. Under november 2012 anmäldes enligt Brottsförebyggandet rådet (Brå) 3 963 bostadsinbrott, inklusive källare och vind. Det innebär att November är den månad på året då det sker flest inbrott. Samtidigt väljer många att resa utomlands under hösten. Enligt Ticknet ökade höstlovsresandet med 13 procent jämfört med förra året.

– Risken för inbrott ökar givetvis om man inte är hemma. Mörkret underlättar dessutom för tjuven. Det bästa är att samverka med sina grannar för att slippa råka illa ut. Och så ska man låta bli att skriva på Facebook att man ska ut och resa, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Totalt anmäldes 39 552 inbrott i bostäder, källare och vindar under 2012 enligt Brå.

- Inbrott är en obehaglig upplevelse, det vet alla som råkat ut för det. Vi skulle gärna se att alla skaffar sig ett så bra skydd som möjligt, gärna på flera sätt som kompletterar varandra, säger Håkan Franzén, expert på Hus&Hem-försäkringar på Trygg-Hansa.

Inbrottstjuvarna använder sig av alltmer raffinerade metoder för att ta sig in i bostäderna. Det finns fall där villalarm misstänks ha slagits ut med hjälp av störningssändare och lås kan öppnas med samma verktyg som låssmeder använder.

– Även om ett godkänt larm minskar risken för inbrott bör man inte se det som ett garanterat skydd. Se därför till att förvara särskilt värdefulla saker i bankfack och tänk på att inte ha för mycket kontanter hemma. Se även till att skaffa låskåpa till dörren, det försvårar för tjuvarna, säger Caroline Uliana.

- Att installera godkända lås och larm är åtgärder man kan vidta på egen hand, och det kan ha en avskräckande effekt. Men det mest effektiva för att få ned inbrotten i sitt område är faktiskt att organisera Grannsamverkan, fortsätter Håkan Franzén. 
Grannsamverkan är ett samarbete mellan Polisen, försäkringsbolag och många andra aktörer. Syftet är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brott genom ökad uppmärksamhet från de boende samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket skrämmer bort och försvårar för tjuven.

- Idag är bor färre än var tionde svensk i ett område med Grannsamverkan. Dessutom är det få som känner till att det är Polisen man ska vända sig till för att starta det i sitt område. Vi ser gärna att de här siffrorna ökar, säger Håkan Franzén.

Av: Annika Rådlund Källa;: If och Trygg-Hansa
Foto: Trygg-Hansa

Ifs 10 tips – så minskar du risken för inbrott:
1. Samverka med dina grannar och hjälps åt att ha uppsyn. Ta in post, vattna blommor och skotta snö.
2. Gör så att bostaden ser bebodd ut. Sätt timer på lampor och radio.
3. Förvara redskap och verktyg så att de inte kan användas som hjälp att ta sig in. Stegar bör vara fastlåsta om de förvaras utomhus.
4. Installera godkända larm och ha gedigna lås med låskåpa.
5. Glöm inte bra lås även på altan- eller balkongdörr.
6. Tänk på att aldrig förvara större mängder kontanter hemma.
7. Ha inte stöldbegärliga föremål liggandes synliga genom fönstren.
8. Byt ut fönsterkrokar och ersätt med fönsterlås. Det försvårar avsevärt för tjuven.
9. Skriv inte i sociala medier att du ska resa bort.
10. Inventera och fotografera dina saker, spara på kvitton, tillverkningsnummer, dokumentera gravyr på smycken med mera. Detta hjälper polisen att spåra gods som anträffas hos misstänkta personer. Det hjälper dig också i kontakten med försäkringsbolaget.

Brå
Grannsamverkan
If
Trygg-Hansa

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår