Investera i en braskamin

Investera i en braskamin

Att investera i en kamin ökar inte bara mysfaktorn och värmer skönt, det kan också vara en lönsam investering.

Fortfarande finns det tusentals småhus som inte har bytt eller kompletterat sin direktverkande eller vattenburna el som används för uppvärmning.

– Har man ett vattenburet system kan det finnas många tusenlappar att tjäna på att se över möjligheterna att installera värmepump, biobränsle eller fjärrvärme. Men även om man inte har ett vattenburet system så kan komplement i form av exempelvis kamin eller luft-luftvärmepump vara lönsamma åtgärder, säger Lars Nilsson vid Energimyndigheten.

Många villaägare har en kamin installerad i sitt hem, men många av dem är av äldre modell. Utvecklingen av kaminer har varit enorm de senaste åren och en modern braskamin är 60 procent effektivare och har 90 procent renare förbränning än en 30 år gammal kamin. Den som byter till en modern braskamin kan spara 4 500 kronor per år och den som nyinstallerar en braskamin kan spara hela 9 000 kronor per år på minskade uppvärmningskostnader. Också miljö- och hälsovinsterna är stora.

– En modern kamin har oerhört mycket bättre förbränning än en gammal. Med ny teknik har vi kommit närmare fullständig förbränning som förutom värme bara ger koldioxid, vattenånga och aska. Oavsett om huset värms upp med fjärrvärme eller egen värmeanläggning är en braskamin ett bra komplement, och dessutom en helt el-oberoende värmekälla, säger Catharina Björkman Marketing Communication Manager på Contura.

Förutom att hushållet spar både pengar och miljö på att byta ut sin gamla braskamin mot en ny visar moderna studier att även hälsan påverkas positivt då moderna eldstäder med låga emissionsvärden markant minskar den skadliga effekten av partiklarna i luften. En undersökning genomförd av Mäklarsamfundet i samarbete med Contura visar dessutom att installation av en braskamin även ökar värdet på en fastighet med upp till tio procent.

En kamin ökar både mysfaktorn och värmen. Kamin Panorama från Brunner/ JP Walther

En modern kamin är miljövänligare och mer energieffektiv än de äldre modellerna. Foto: Keddy

En kamin sprider en härlig värme och är ett bra komplement till övriga värmekällor. Foto: Kaminexperten

Contura i5I visar eld åt tre håll genom stora sidoglas och kan fås med ett vedfack som går att använda både som sittbänk och avställningsyta.

Sista 30 åren har kaminen utvecklats från att enbart vara en uppvärmningskälla till att var en inredningsdetalj. Idag är kaminens placering och utseende lika viktig som vilken möbel som helst. Foto: Nordiska skorstensprodukter AB

Av: Annika Rådlund
Källa: Contura, Energimyndigheten, Nordiska skorstensprodukter AB

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla