AlltomBostad
 

Laminat-underhållsfria golv som tål slitage

Laminat-underhållsfria golv som tål slitage

Utvecklingen har gått framåt sedan sjuttiotalet då laminatgolvet introducerades på marknaden. Då kunde laminatgolvet se ut som till exempel parkett men känslan av trä saknades helt. Idag kan ett laminatgolv både se ut och kännas som ett trägolv och de som efterliknar sten kan både se ut och upplevas som ett stengolv.


- Laminat är ett bra i golv i sin rätta miljö och det är speciellt bra där man har slitage, som till exempel i hall och kök och om man har hundar. På parkett får man lättare repor än på laminatgolv, säger Nils -Olof Johansson som är golvläggare på Oves golv i Falkenberg.

Att man får vad man betalar för stämmer bra i det här fallet.
- Laminatgolv i dag är av bättre kvalité än en del som man såg för några år sedan. Idag finns det många av god kvalité. Priset brukar vara avgörande, man får vad man betalar för. De billigare kan se lite plastigare ut och de dyrare är välgjorda och mer naturtrogna.

Golven är de i det närmaste helt underhållsfria. Ingen omslipning eller inoljning behövs. Dammsugning och/eller fuktmoppning är det underhåll som krävs.
De billigaste varianterna kan vara mycket tunna (6mm) och bli svåra att lägga med bra resultat, de kan vara mer känsliga för vatten och ha lägre slitstyrka medan de som kostar mer kan vara mer stabila och mer lättlagda.

- De tjockare blir mer likt ett trägolv att gå på, det blir mer dämpade, de tunna är en väldigt hård skiva och blir väldigt kompakt. De som är tjockare är ofta ljuddämpande på baksidan.

Läggningen är enkel och du kan göra den själv.
- De tjockare laminatgolven har bättre låsningar och blir stabilare och lättare att lägga in för än de tunnare, där blir låssystemet också tunnare och hela den konstruktionen blir lite klenare svårare att lägga ihop.

Trendigt
- Vanliga trestavs-ek är inte så trendigt nu. Många vill ha plankmodeller som ska föreställa olika träslag, och det är populärt med olika imitationer av stenmönster som man gärna lägger i kök och hall.

Ett stenmönstrat golv kan vara lättare att passa ihop med träfärgade luckor och bänkskivor. Om du har ett ljus, kanske vitt, kök med vita bänkar, vitt tak och snickerier kan det vara fint att välja ett golv med lite färg och avstå det vita golvet som kan göra att köket kan kännas sterilt.
 

Faus Oak Boheme i stilen Shabby Chic med ger rummet ett härligt utseende och känsla. Dessa laminatgolv är fuktresistenta och de lämpar sig därför speciellt bra i kök och hall.

Paradors GlobetrotterUrban Nature serie är för dig som är ute efter den rustika vintagelooken och vill ha något lite annorlunda.

BerryAlloc Stone Frostad Sten - inspirationen till golvet kommer från Skandinavien, naturen och skandinavisk design.


Text: Annika Rådlund Foto: BerryAlloc, Faus och Parador

Faus
BerryAlloc
Parador

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår