AlltomBostad
 

Måla om fasaden med röd slamfärg

Måla om fasaden med röd slamfärg

Rödfärgen som i folkmun kallas för "Faluröd" är en typ av slamfärg. Sedan urminnes tider har vi svenskar målat fähus, lador och bostadshus med röd slamfärg. Det är än idag ett mycket gott alternativ till huset, då det är prisvärt och enkelt att hantera.

Falu rödfärg
Falu rödfärg är den klassiska svenska rödfärgen vars historik kan spåras ända till 1500-talet. Färgen finns idag både på arkitektritade villor och offentliga byggnader och på sommartorp och sjöbodar. Färgnamnet Falu Rödfärg kommer sig av att pigmentet i färgen kommer från Falu Koppargruva. Det är ett pigment som har en konserverande effekt, vilket gör färgen mycket bra för fasader. De andra ingredienserna är vatten, mjöl och ibland även linolja som kokas ihop för att skapa ett bra bindemedel. Linoljan binder färgen bättre till träet och är något vattenavstötande.

Andra rödfärger
De är endast Stora Kopparberg som säljer Falu Rödfärg. Andra rödfärger går under andra namn, det finns olika tillverkare av slamfärger. De kan ha en något annan färgton då pigmentet är ett annat och något olika sammansättning av bindemedel. De större byggfirmorna säljer ofta industritillverkade rödfärger under olika namn. Det går dessutom ganska enkelt att göra rödfärg helt på egen hand, utifrån traditionella metoder. Det finns flera recept, mer eller mindre avancerade, att hitta på nätet. Numera finns också oljefärger med klassiskt röd färg att handla i butiken. De har inte samma egenskaper som slamfärgen rödfärg, utan är en ren oljefärg vad gäller egenskaper och hållbarhet.

Slamfärger såsom Falu Rödfärg är en utomhusfärg för obehandlat och ohyvlat virke och för ytor tidigare målade med slamfärg.

Vad är viktigt att tänka på vid en nymålninge eller ommålning?

Måla inte på starkt solvärmd yta eller på vått trä.  Undvik att måla om det är risk för nattfrost.

Nytt virke kan målas helt utan förarbete. Vid ommålning ska du borsta bort löst sittande färg och smuts med stålborste, piassavakvast eller med högtryckstvätt. Undvik högsta tryck, då virket kan skadas. Om det finns risk för mögelsporer i virket bör träet behandlas med mögelhämmande medel.

Skydda husgrund, angränsande markplattor/trätrall, stuprör och fönster med papp eller plast.

Nytt och obehandlat virke grundmålas med färg förtunnat med 10–20% vatten. Låt färgen torka minst ett dygn och färdigmåla med oförtunnad färg.

Vid ommålning kan du måla direkt med oförtunnad färg på rengjord yta. Måla tunt och arbeta in färgen väl till god täckning.

Röd slamfärg baseras på naturligt pigment och kulören kan variera något från olika tillverkningspartier, byt därför färgparti vid knutarna. På spikskallar och kvistar kan färgen smita vid första målningen, men täcks vid ommålning eller målning. 

Färgen  torkar på cirka en timme men det är viktigt att skydd runt fönster, dörrar samt husgrund får sitta kvar ett par dagar. Vid kraftigt regn kan färgen fälla och färga av sig
.

Av: Annika Rådlund Källa: www.falurodfarg.com och www.dinbyggare.se
Foto i toppen: Falu Rödfärg Foto nedan: Falu Gruva och Johan Fowelin 

Industiell tillverkning av Falu Rödfärg har skett vid Falu Gruva sedan 1764. Foto: Falu Gruva

Fördelar
Slamfärger är ofta en prisvärd färg med förmåga att skydda träet väl. Det är också en färg som är relativt miljövänlig. Den är lättarbetat eftersom det inte behövs så mycket underarbete och den är lika lätt att måla om.

Nackdelar
Röda slamfärger har en tendens att färga av sig. Problemet minskar om linolja ingår, eller tillsätts. Oavsett vilken rödfärg som används behöver fasaden målas om något oftare än med andra färgtyper. En målning med röd slamfärg varar ungefär 8 till 10 år. En fasad som är målad med en slamfärg mår bäst av att målas om med en annan slamfärg, oavsett val av kulör.

Det är inte bara stugor och sjöbodar som klär i den röda färgen. Rödfärgspriset 2012 gick till Villa Ekros på Lidingö utanför Stockholm. Foto: Johan Fowelin

Din byggare
Falurödfärg

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår