Många fördelar med PVC-fönster

Många fördelar med PVC-fönster

Är du trött på dina repiga gamla fönster och att det under den kalla tiden på året kommer in kall luft från fönstren? Då kanske det är dags att byta ut dem mot mer moderna fönster.

Fördelarna med PVC- karmar på fönster är att de har en tålig yta som minimerar underhållet samtidigt som det låga u-värdet spar energi, ju lägre U-värde dessto bättre värmeisolering. De behöver inte skrapas eller målas som de traditionella träkarmarna, man torkar endast av dem med  ljummet vatten och såpa om de har blivit smutsiga. Fönsterkarmarna har hålrum där luften i cellerna ger en god isolerande funktion och värmen stannar inomhus istället för att transporteras ut. En tredjedel av bostadens värme försvinner vanligtvis ut genom fönstren, något som kan undvikas när man byter till tätare fönster.

–Underhållsfritt, bra isolerat och korta leverantider - det är det folk vill ha. Trä och aluminiumkarmar är det traditionella  i Sverige men de har oftast längre leveranstider. Kapning och tillverkning av PVC fönster går snabbt - de tillverkas på beställning efter de exakta måtten, förklarar Peter Nilsson som är VD på Menta Fönster.

PVC klarar yttre påfrestningar som sol, salt, vindar, väta och kyla.
–Det finns ingen bortre gräns på hur länge de håller, SP - Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har till exempel gjort en test som visade att de är väldigt beständiga, de ändrar inte färg eller blir sköra på grund av yttre väderlek eller så där.

Det finns en mängd olika färger att välja på för att de ska passa byggnader från olika tidsepoker och stilar.
–Det händer att vi får estetiska frågor om färger från kunder och då skickar de en bild - då bollar vi tillbaka och kommer fram till ett passande val. 

Det är 2- eller 3-glasfönster som gäller.
– Enkelglas säljer vi inte, eftersom de vi säljer till är de som vill ha fullisolerat. Englaspariterna isolerar för dåligt, många vill ha fönster till uterum och vinterträdgårdar och med isolerade fönster så de kan vara där hela året.

En annan fördel med PVC- fönster är priset menar Peter Nilsson.
– Om man jämför med trä/aluminiumfönster så är det ungefär halva kostnaden. Vissa köper nya fönster till hela villan direkt, och en del kunder köper ibland till ena sidan av huset och sedan köper de till andra sidan av huset, det beror på vilka resurser de har. 

När man ska beställa sina nya fönster är det viktigt att ta korrekta mått.
– Man mäter ytterkanten på karmen, sen sitter det en träregel på själva huset då ska man ta det måttet minus 1 cm på träregeln. Så från regel till regel, höger till vänster, om det till exempel mäter 50 cm då tycker jag fönstret ska vara 48 cm för att få plats med isolering runtom. 

Det här är något de flesta klarar av själv, men man bör vara en bra hemmafixare eller snickare om man ska montera fönstren själv.
– Kunderna är bra på att mäta och de läser på och vi diskuterar med dem om det här, så att de får det så som de vill ha. Vi är vana att få bilder och diskusioner om hur man ska göra, säger Peter Nilsson.

Han förklarar att det sitter en skyddande plast på dem när de levereras till kunden.
–Det sitter som en skyddsplast på dem när man köper dem och de har en fet hinna på glaset när den kommer och den rekommenderar jag att man torkar bort sen har man den ren och fin, så ytan blir glatt och smuts inte fastnar så lätt.

PVC-karmar kring fönstren är underhållsfria.

Fönstren tillverkas på beställning så det går att få olika former och exakta mått.

Med 2- eller 3-glasfönster och med den isoleringsförmåga som PVC har så passar de bra även på uterum.

PVC-karmar tvättar man av med såpa och vatten om de blir smutsiga, de behöver inte skrapas eller målas.

Fönsterkarmarna finns i olika färger och de är väderbeständiga.


Läs mer på vår hemsida
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från Menta Fönster AB

Visa mer Visa mindre

Related articles in Energi

Visa alla
Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Erbjudande! 5% rabatt vid köp över 3 000kr

Erbjudande! 5% rabatt vid köp över 3 000kr

Andas säkert, rengöring från Climaclean

Andas säkert, rengöring från Climaclean

Sveriges bredaste sortiment på kaminer!

Sveriges bredaste sortiment på kaminer!

Visa alla