AlltomBostad

Många vill köpa fritidshus i fjällen

Många vill köpa fritidshus i fjällen

På marknaden för fritidshus i fjällen är efterfrågan starkare än på många år. Priserna har stigit sedan samma tid förra året och bostäder i medelpris med typisk fjällkänsla och hög standard är det som efterfrågas mest.

Minst två miljoner personer kommer att åka till fjällen under vintern och majoriteten av dessa hyr sitt boende. Ett av fem hushåll är dock intresserade av att köpa fritidhus i fjällen, samtidigt som marknadsläget på fritidshusmarknaden är starkt med stigande priser och ett lågt utbud. Det visar SBAB:s rapport ”Skidor och fjällstugor 2015”.

I de fem största vinterturistkommunerna finns det drygt 28 000 fritidshus. Snittpriserna på fritidshus i dessa kommuner har stigit med drygt femtio procent sedan 2007 och låg i fjol på nästan 2 miljoner kronor i Malung-Sälen, där priserna var högst, och nästan 1 miljon kronor i Älvdalen, som hade de lägsta priserna.

Utbudet av villor och bostadsrätter till salu i de fem kommunerna har under inledningen av året varit det lägsta på mer än fyra år, enligt uppgifter från Hemnet. Bara sedan inledningen 2014 har utbudet minskat med drygt 40 procent

- Marknaden för fritidshus och även andra bostäder i fjällvärlden verkar bli allt hetare. Stadigt stigande priser, ett snålt utbud och ett ökande köpintresse bör vara en signal för både byggare, investerare och de som vill hyra ut att det finns efterfrågan att fylla, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Nästan sex av tio hyr sitt boende vid fjällbesöken. Resten fördelar sig jämnt mellan att bo i egen stuga, bo i lånat boende, bo på hotell/vandrarhem och bo på annat sätt.

- Intresset för aktiv semester har ökat och svenska fjällen lockar på vintern. Mer än 2 miljoner besökare väntas i år vilket ställer krav på att det finns boende tillgängligt, säger Tor Borg.

Mindre utbud och ökad efterfrågan
Fastighetsbyrån har låtit sina kontor på fjällorter svara på frågor om hur marknaden för fritidshus ser ut just nu. Svaren visar att utbudet är något mindre nu jämfört med samma period förra året samtidigt som efterfrågan ökat.

- Det är väldigt stark efterfrågan och stort intresse för nästan allt som ligger ute, både liftnära och längre ifrån skidbackarna. De flesta vill ha fristående stugor med den där typiska, mysiga fjällkänslan. Och stugor i bra skick som kostar upp till två miljoner är störst efterfrågan på, säger Anna Sjögren på Fastighetsbyrån i Sälen. Mäklarna anger att priserna stigit jämfört med samma period förra året och tror överlag stigande eller stabila priser framöver. I Åre är efterfrågan starkare än på många år.

- Under hela 2014 har vi märkt en ökad efterfråga efter några år då det varit betydligt trögare på marknaden. Priserna har stigit sedan förra vintern, främst i Björnen och Tegefjäll men även i Åre by. Här är det liftnära boende som de flesta vill ha och bostäder upp till tre miljoner har flest spekulanter och säljs ofta snabbt. Men efterfrågan på dyrare objekt har också ökat även om de fortfarande tar längre tid att sälja, säger Lena Sandström på Fastighetsbyrån i Åre.

 

Andelen hushåll som äger ett fjällnära boende är 6 procent. Nästan 20 procent av hushållen är dock intresserade av att köpa ett fjällboende. Återigen är det vanligare att män äger eller vill äga. Intresset är också större bland yngre än bland äldre.

Intresset för ett boende i fjällen har ökat under de senaste åren.
 

Utbudet av fjällstugor är något mindre nu jämfört med samma period förra året samtidigt som efterfrågan ökat.

Av: Annika Rådlund Källa: SBAB och Fastighetsbyrån
Foto: Fastighetsbyrån

Rapporten bygger på en enkätundersökning där 1046 personer bl.a. tillfrågats om deras planer på fjällbesök, hur de bor vid fjällbesök, om de är intresserade av att skaffa ett eget fritidshus i fjällen. Undersökningen har genomförts under perioden 29 januari – 4 februari 2015 via en webbenkät av CINT/SnabbaSvar.se på uppdrag av SBAB. De som svarat utgör ett representativt urval ur befolkningen i avseende på kön, ålder och geografi. Enkätundersökningen har kompletterats med information om marknadsläget på fritidshusmarknaden i de största vinterturistkommunerna från SCB, Mäklarstatistik, Hemnet och Fastighetsbyrån.

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår