AlltomBostad
 

Matrester blir biogas med avfallskvarn

Allt Om Bostad

Potatisskal, köttbitar, äppelskrutt och andra matrester kan spolas ner direkt i vasken om man har en avfallskvarn installerad under diskbänken. På reningsverket omvandlas slammet till biogas. Stockholm är en av kommunerna i landet som uppmuntrar avfallskvarnar i privathushåll.

Se våra utställningar på alltombostad.se

Köksinredningar Hushållsartiklar Bioenergi & Pellets

Med en köksavfallskvarn i köket kan matrester automatiskt tillvaratas och transporteras till reningsverk där de omvandlas till miljövänlig biogas. Kvarnen ersätter illaluktande matrester, läckande soppåsar och dyr sophantering. En avfallskvarn installeras på undersidan av diskhon där den kopplas till ett eluttag och ansluts till avloppet. Installationen kan antingen göras på egen hand eller av en hantverkare.

Populärt i USA

Avfallskvarnar har länge varit populära i USA, och i dag har cirka hälften av alla hushåll där en kvarn installerad. Men i Sverige är kommunerna mer restriktiva nu i inledningsskedet.

Surahammar, Stockholm och Huddinge är pilotkommuner som fritt tillåter avfallskvarnar för privatpersoner. I andra kommuner krävs ett tillstånd och i vissa är det till och med förbjudet, trots att det finns stora miljövinster. Orsaken är att det är oklart hur ledningssystemet belastas.
- Vissa kommuner vill testa och utvärdera innan de släpper det fritt. I Stockholm och Huddinge säger vi däremot ja. Men man måste ändå alltid fråga hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om lov, säger Ralph Hedenström på Stockholm Vatten.

Stockholm Vatten har slopat den tidigare administrativa avgiften på 390 kronor. Anledningen till att man nu uppmuntrar privatpersoner till att börja använda avfallskvarnar är en förhoppning om att de kan bidra till att öka biogasproduktionen.
- Vi ser positivt på avfallskvarnar som ett komplement till andra återvinningssystem som kompostering och hämtning av matavfall. En fördel i Stockholm är att det är nära till reningsverken så det blir inte så långa rinntider.

Tysta och starka kvarnar

En av leverantörerna på markanden är InSinkErator, som satsar nu på den svenska marknaden och introducerar nästa generations avfallskvarnar som är både tystare, effektivare och klarar matrester som tidigare inte var möjligt. 

? I takt med att miljömedvetenheten ökar världen över har intresset för avfallskvarnar vuxit. Avfallskvarnar har länge varit stort i USA och det är med stor spänning som vi nu satsar i Sverige, ett av världens mest miljömedvetna länder. Vi är övertygade om att många svenskar kommer att uppskatta de många nyttorna som en avfallskvarn har, både vad gäller miljö och bekvämlighet i vardagen, säger Fredrik Mikkelsen på InSinkErator.

Normalpriserna ligger från cirka 3 800 kronor upp till cirka 10 000 kronor beroende på kapacitet och styrka. De dyraste modellerna har en kapacitet som gör att de kan finfördela även de grövsta matresterna. De är också tystare än de billiga kvarnarna.

? Många tror att en avfallskvarn ska föra en massa liv men skaffar man en av hög kvalitet är ljudnivån knappt märkbar. En annan förutfattad mening är att avfallet skärs itu av knivar som kan skada händerna, men i våra kvarnar finns inga knivar så den risken är obefintlig.

Text: Sussie Mattsson. Bild: InSinkErator.


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår