Så ser nya villatrenden ut

Så ser nya villatrenden ut

Naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material, är de hetaste trenderna när det gäller villafasaden. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

I valet mellan naturfärger, pastellfärger och starka klara färger tror en stor majoritet av arkitekterna (90%) att det är naturfärger som gäller framöver på villafasaden. Vitt, grått och svart, i nämnd ordning, är de mest populära färgerna.

Andra starka trender är miljöcertifieringar, stora glaspartier och underhållsfria material. I materialtoppen finner vi träpanel, fibercement och tegel, där de två sistnämnda inte kräver något eller minimalt med underhåll.

- Fibercement har nu gått om tegel, vilket kan förklaras av att många tilltalas av en ren slät yta som passar den moderna stilen, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit som har initierat undersökningen.

64 procent, nära två av tre arkitekter anser att fasaden är mycket viktig för fastighetsvärdet.
 

Naturfärger starkaste färgtrenden på villor
I valet mellan naturfärger, pastellfärger och starka klara färger tror en stor majoritet av arkitekterna (90%) att det är naturfärger som gäller framöver. Bland de färger som varit mest populära de senaste åren toppar vitt (36%), följt av grått (21%) och svart (14%). Den trenden kommer att bestå enligt arkitekterna, men grått kommer att gå om vitt.

Starkaste trenderna:
miljö, stora glaspartier och underhållsfria material Miljöcertifieringar, stora glaspartier och underhållsfria material anses vara de starkaste trenderna för villor. Därefter kommer materialkombinationer.

Flytanden villan i Marinstaden, Nacka utanför Stockholm har lättskött fasad i vit fibercement Cembrit Patina.

Villafasaden viktig för fastighetsvärdet
64 procent, nära två av tre arkitekter i undersökningen, anser att fasaden är mycket viktig för fastighetsvärdet. 34 procent anser att den är viktig. Endast två procent anser att den är oviktig.Om undersökningen: Cembrit har anlitat PFM research för att genomföra telefonintervjuer med 100 arkitekter (varav 50 män och 50 kvinnor) som ritar hus, vilket är ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Totalt är cirka 5 000 arkitekter verksamma i Sverige. I urvalet ingår inte landskapsarkitekter eller inredningsarkitekter.Av: Annika Rådlund Källa: Cembrit
Foto: Cembrit och Getty Images
 

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla