Så skyddar du dig mot bränder i vintermörkret

Så skyddar du dig mot bränder i vintermörkret

Under de senaste åren har brandrisken i hemmen ökat med ungefär 40 procent under december och januari, i jämförelse med resterande månader under vinterhalvåret. Vanliga orsaker till bränder är levande ljus, rökning, TV-apparater, kyl, frys, torktumlare, kaffebryggare och torrkokningar på spisar. För att minska risken för brand, tipsar vi om några enkla åtgärder hur man kan förebygga att olyckan är framme.

- Bränderna ökar kring andra advent i samband med Lucia. Då har det första adventsljuset brunnit ner en bit och vaksamheten har troligtvis blivit mindre. En riskfaktor är även mossan i adventsljusstaken. Den som du köper i affären är brandskyddsbehandlad, men har du sparat mossan från förra året är det stor risk att brandskyddsmedlet är borta, säger Jan Klauser, Olycksutredare Räddningstjänsten Ängelholm. 

Det är alla levande ljus under julen som är den största brandorsaken. Detta då många har uppfattningen om att värmeljus är säkra att lämna obevakade. Det som kan hända om man placerar flera värmeljus på exempelvis en bricka är att de börjar alstra mycket värme och då löper stearinet stor risk att fatta eld.

Värdefulla tips och riskfaktorer inför julen: 
 • Om det börjar brinna så är människor det viktigaste - sätt dig själv och andra i säkerhet, ring sedan 112. Försök bara släcka själv om det inte innebär en risk för din hälsa
• Lämna aldrig levande ljus utan tillsyn - tänk på att barn inte alltid förstår faran
• Placera värmeljus på eldfast underlag och inte flera ljus tätt tillsammans då ljusen kan övertändas.
•Undvik lyktor i trä, använd i stället ljusstakar i metall eller keramik. 
• Spisfläktens filter är en brandrisk. Inte minst i juletid då mycket mat lagas på spisen. Rengör filtret regelbundet för att minska brandrisken.
•Torrkokning, fett och oljor är vanliga orsaker till brand i köket. Släck eld på spisen genom kvävning med tex grytlock – inte vatten.
•Utrota dammråttorna bakom datorn, kylen och frysen, vilket sekundärt kan leda till utvecklad brand.
•Byt ut brandfarliga spotlights mot ledlampor då dessa kan vara mycket brandfarliga. 
•Stäng alltid av hemelektronik när du lämnar hemmet.
• Dra inte ut kontakten från dina elektriska apparater, ex kaffekokaren. Det ökar risken för slitage och därmed att fatta eld. Elektriska apparater har överhettningsskydd eller termostat idag. 
•Se till att ha ventilation runt laptopen. 
•Överbelasta inte elnätet med kopplingsdosor. 
•Elljusstake och julgransbelysning ska släckas med strömbrytare eller genom att dra sladden ur väggen – inte genom att skruva på glödlamporna. 
•Ställ inga ljus på TV:n. Stearin kan droppa ner och antändas med en snabb och kraftig brand som följd.  
• Hemeletronik kan bli varm vid användning, låt till exempel TV:n stå fritt  och stäng av elektronik som inte används.
• Gör en utrymmningsplan. Se till att fönstren går att öppna innifrån. Bränder har ett snabbt förlopp - snabb utrymmning räddar liv! Öva gärna!


Den här utrustningen bör finnas i varje hem:
• En fungerande brandvarnare. Folksam rekommenderar en per 60 m2 och minst en per våningsplan. Byt batterier enligt tillverkarens instruktioner. I dag går det också att koppla brandvarnare till hemlarm om man har ett sådant.
• Att snabbt kunna släcka en brand är viktigt. Ha minst en pulverbrandsläckare, 43A 233B C, på sex kilo lätt tillgängligt.
• En brandfilt på 180 cm – 120 cm, är effektiv för att släcka bränder till exempel på spisen, människor och teknisk utrustning.
• En brandstege är en stor trygghet om du bor i en villa med flera våningar.


Text: Annika Rådlund  Källa: Folksam och Solid försäkringar
Foto: Annika Rådlund, Solid försäkringar, Peeseq, Åhlens

Det är alla levande ljus under julen som är den största brandorsaken. 

Rescue Line är en ny räddningslina som används för snabb och säker evakuering vid brand eller andra nödsituationer när normala utgångar är blockerade. Räddningslinan är utvecklad av Karlstadsföretaget Peseq och finns i två längder: 9 och 17 meter. Minsta vikt för att använda räddningslinan säkert är 30 kg, högsta 110 kg. Linan är avsedd som engångsbruk och fästs i en förankringspunkt som tål 1000 kg belastning.

Fäst repet i förankringspunkten med hjälp av karbinhaken. Kliv i selen och dra åt bandet som är förankrat i räddningslinans broms Kasta ut påsen med repet, se till att repet löper fritt till marken. Klättra ut genom fönstret, fira dig ned till marken med hjälp av bromsen. Användningsområden: privatpersoner som bor i villa eller lägenhet.

Brandsläckare designade utav programledarna: (från vänster) Lulu Carter, Björn Christiernsson, Marin Timell, Jimmy Schönning , Bo Rappne och Karin Mannerstål. Pris 1295:- säljs på ÅhlénsCity i Stockholm , Göteborg och Malmö.

 

Brandsläckare designade av TV-kändisar - AoB bloggen
Folksam
Solid försäkringar
Åhléns 
Peseq

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från

Visa mer Visa mindre

Produkttips