AlltomBostad
 

Så slipper du myror inomhus

Så slipper du myror inomhus

I år har myrorna vaknat tidigare än vanligt, den milda och snöfria vintern verkar ha väckt myrorna ur sin vinterdvala och nu letar de sig in i husen på jakt efter föda. Och det rör sig inte enbart om den harmlösa svartmyran, utan även brun trämyra som kan orsaka skador i trä.

Att myror letar sig inomhus är vanligt främst under våren, men i år har de första fallen kommit in till Anticimex redan under januari och februari. Anledningen bedöms främst vara den milda vintern i södra och mellersta Sverige. När det är snöfritt och solen värmer vaknar nämligen myran ur sin vinterdvala.

– Svartmyror inomhus så tidigt som januari och februari är ett nytt fenomen, i alla fall för mig, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex. Och direkt när myrorna vaknar börjar de leta efter föda, och så här års finns inte deras naturliga föda tillgänglig. Då letar de sig inomhus till vår mat i våra hus.

I år har de fått in flest fall av svartmyror, en art som inte orsakar skada på byggnader eller människor, men kan vara besvärlig då den gärna letar sig till köket. Däremot har man även fått in flera observationer av brun trämyra, som kan göra skada på trä. De söker sig främst till redan fuktskadat trä, och blir då en indikator på fuktskador. Om den får leva ostört kan det bli relativt stora skador i byggnaden.

Det finns dock mycket man kan göra för att förhindra en myrinvasion. Svartmyrans naturliga föda kallas honungsdagg och är bladlössens sötaktiga spillning. I hemmen är de därför främst ute efter sötsaker som socker och andra skafferivaror. Vid upptäckt av socker lämnar de doftspår för att fler myror ska hitta dit. Även annan mat och djurfoder som står framme kan locka myror.

– Så fort man ser en myra inomhus bör man lokalisera var den kommit in ifrån för att täta till deras ingång, ta bort all föda de söker sig till och våttorka golvet för att bli av eventuella doftspår, säger Thomas Persson Vinnersten. På så vis säkerställer man att inga fler myror letar sig in samma väg och till samma mål. Om myran inte ser ut som en vanlig svartmyra, utan som en brun trämyra så ska man låta inspektera myrproblemet och orsaken mer noggrant.

Man känner igen den bruna trämyran på att den är ljusare med mörkare huvud och bakkropp, och att den lämna spår i form av spån som myrorna slängt ut, ofta längs golvsocklar.

                                                                                                                                                                           Foto: Anticimex

  • Så slipper du myror inomhus:
  • Förslut skafferivaror i täta förpackningar.
  • Se till att inte ha matrester liggande på golvet, håll extra koll under matbordet.
  • Våttorka golven regelbundet så blir du av med myrornas doftspår.
  • Täta under altandörrar och på liknande ställen så att myrorna inte tar sig in.
  • Använd myrdosor om du inte blir av med dem.
  • Om du har stora problem bör du ta hjälp ett företag för skadedjursbekämpning. Har man svårt att få bukt på myrornas närvaro kan problemet fortgå under en längre tid.
  • Misstänker du brun trämyra inomhus bör du låta detta inspekteras.
     Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår