Så undviker du brand i köket

Så undviker du brand i köket

Så här i juletider lagas det mat och bakas extra flitigt i hemmen. Långkok och skinka ska hinna bli klart till julafton. Tyvärr är det också nu som störst antal bostadsbränder inträffar eftersom spisen är den plats där flest bränder startar.

I en nyligen genomförd undersökning av försäkringsbolaget If med 3 500 svarande visade det sig att var tredje svensk låter maten lagas på spisen eller i ugnen nattetid medan de sover och när de går hemifrån.

- Långkok i ugnen och mustiga grytor som ska puttra länge på spisen är härliga julklassiker. Men det gäller att ha uppsikt över matlagningen. Många bränder skulle aldrig inträffa om vi var tillräckligt försiktiga. Att lämna spisen eller ugnen utan tillsyn innebär en stor brandrisk, säger Caroline Uliana, informationschef på If.
 

Många går hemifrån en stund och lämnar maten de har på spisen eller i ugnen utan tillsyn eller så låter de maten stå och puttra nattetid när de sover.

-Se alltid till att vara hemma när du gör mat som ska tillagas länge. Välj en dag när du vet att du kommer att ha tid. Ska något stå inne väldigt länge så låt det till exempel bli under ett tidigt morgonpass, istället för under natten, säger Caroline Uliana. De allra flesta bränderna uppstår i en kastrull eller stekpanna. Framför allt när lättantändliga material som matolja och andra fetter hanteras. Torrkokning är också vanligt - när maten man lagar kokar torrt, sedan bränns och till slut börjar brinna. Det händer också att det börjar brinna i spisfläktar. Fett och sot som samlas i fläktfiltret brinner lätt.

-Det är viktigt att hålla spisfläkten så ren som möjligt. Börjar det brinna i en kastrull kan elden sprida sig och då antända fettet i spisfläkten, säger Caroline Uliana.

Varje år sker cirka 6 000 räddningsinsatser till bränder i bostäder. Bränder på och omkring spisen är vanligaste orsaken till att räddningstjänsten gör en insats till ett flerbostadshus.

Var tredje svensk låter spisen vara på medan de sover. Bild: If

Ifs tips – så undviker du brand i köket:
• Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Lämna aldrig spisplattor eller ugn utan tillsyn.
• Gör rent köksfläkten med jämna mellanrum. Fläktens fettfilter fattar lätt eld. Diska den regelbundet i hett vatten med diskmedel.
• Förvara inte lättantändliga material på eller i närheten av spisen.
• Installera en spisvakt som enkelt sagt slår av spisen innan det börjar brinna.
• Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar.


Ifs tips om det börjar brinna i köket:
• Lägg på ett lock, en brandfilt eller något annat obrännbart som täcker över elden. Då kväver du elden. Annars använd en brandsläckare (6 kg pulver).
• Försök aldrig släcka brinnande olja eller fett med vatten.
• Stäng av köksfläkten så att inte elden kan spridas i ventilationssystemet. Brinner det i fläkten, ring omedelbart brandkåren.
• Dra bort kärlet från spisplattan.
• Om det fortfarande brinner ta dig ut och ring 112.


Av: Annika Rådlund Källa: If

Foto: If och Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Kök

Visa alla
Förhindra vattenskador

Förhindra vattenskador

THERMEX VOICELINK

THERMEX VOICELINK

Specialdesignade diskbänkar

Specialdesignade diskbänkar

Satsade på att bygga ett nytt hus

Satsade på att bygga ett nytt hus

Designa bänkskiva online!

Designa bänkskiva online!

Visa alla