Så får du klimatsmartare poolbad hemma

Så får du klimatsmartare poolbad hemma

Fler har anlagt pool de senaste åren och många funderar på att skaffa en, men kanske undrar om det egentligen är så klimatsmart. Men i takt med att utvecklingen gått framåt och kunskapen har ökat så går det att ta till knep för att hålla energi- och vattenförbrukningen på en lägre nivå.

En egen pool ligger högt upp på mångas önskelista men är det så klokt att skaffa en med tanke på miljön?

– Produktutvecklingen har gått snabbt de senaste åren. I dag finns det mycket energieffektiva lösningar och bra alternativ till alla kemikalier med låg klimatpåverkan, förklarar Magnus Holgersson som är produktansvarig på Folkpool.

Nu när resandet minskar på grund av den rådande krisen så kanske en egen pool lockar ännu mer.

– Med en egen pool förlängs dessutom badsäsongen i Sverige vilket också kan minska längtan efter semesterresor och flyg till varma länder, något som i sin tur minskar klimatavtrycket. Så visst går det att vara en klimatsmart poolägare.
 

Foto: Getty Images
Det finns en hel del val man kan göra, framför allt med fokus på att minska energianvändningen, vattenförbrukningen och mängden kemikalier. 

Foto: Getty Images

Här är de viktigaste åtgärderna för att minska poolens klimatpåverkan:

Vattenförbrukningen
Välj en markpool som är nergrävd, den förbrukar väldigt lite vatten jämfört med de pooler som står ovanpå marken och töms på vatten efter varje säsong. Tvärtemot vad många tror så fyller man bara upp en vanlig nergrävd villapool en enda gång och sedan kan man behålla samma vatten i många år om man sköter det väl. Då räcker det att man back-spolar vattnet genom sandfiltret några gånger per säsong vilket bara förbrukar några kubikmeter vatten.

Energiåtgången
Det finns flera klimatsmarta uppvärmningsalternativ med effektiva poolpumpar och solfångare. En modern poolvärmepump förbrukar bara en femtedel så mycket energi som en traditionell elvärmare men det räcker ändå för att hålla en behaglig temperatur på 28 grader i vattnet. Väljer man dessutom en poolvärmepump med inbyggd inverterteknik blir elförbrukningen ännu lägre. Ett bra poolöverdrag är A och O för att minska energiförbrukningen. Värmeförlusten blir närmare 80 procent lägre om man täcker poolen när den inte används och allra bäst fungerar ett pooltak eftersom det blir som ett växthus som lagrar solvärme.

Belysning
LED-belysning sparar mycket el, så har man en gammal pool kan man själv byta ut de gamla lamporna.

Isolering
En pool kan även byggas mer klimatsmart, genom att välja en välisolerad poolstomme får man en långsiktig energisnål lösning.

Kemikalieanvändning
I dag finns reningsteknik och bra alternativ till kemikalierna. En så kallad saltklorinator tillverkar fritt klor av salt direkt i poolen. Resultatet blir ett behagligt, bräckt vatten som är skonsamt mot hud och ögon. Dessutom slipper man köpa klor som tillverkats i en fabrik och transporterats lång väg. Numera finns också moderna UV-renare bryter ner bakterier, alger och mikroorganismer i vattnet med hjälp av UV-ljus.
¨

 



Av: Annika Rådlund Källa: Folkpool
Foto i toppen: Getty Images och Folkpool

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla