Så slipper du få in möss i huset

Så slipper du få in möss i huset

Nu när kylan börjar komma så söker mössen efter värme, om de tar sig in i ett hus så bosätter de sig gärna där. De har en hög ämnesomsättning och det är svårare att hitta föda ute när hösten och vintern kommer. Men det finns saker man kan göra för att förhindra att de tar sig in.

Möss behöver bara ett ytterst litet hål för att ta sig in i våra hem. Att stoppa dem helt är svårt, men börja med de enkla sakerna.
- Gör omgivningen runt huset mindre attraktiv genom att ta bort buskar, högt gräs och bråte intill fasaden så de inte har någonstans att gömma sig. Täta också eventuella hål och förse möjliga ingångshål med nät, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Det är ganska vanligt att möss letar sig in via rördragningar, framförallt i köket. Krafsande ljud från möss under diskbänken är en anledning till varför många kontaktar oss.

- Se till att rörgenomföringar under exempelvis diskbänk är tätade. De tar sig inte sällan upp via avlopp från diskbänken, så kontrollera från tillpassningen och upp. Har en mus kommit så långt är det en enkel match för den att gnaga sig ut och härja fritt, avslutar Håkan Kjellberg.

En annan plats att hålla koll på är vinden. Våra förvaringslådor är perfekta gömställen och boende för mössen, speciellt om de innehåller kläder och andra textiler.

Ta bort buskar och högt gräs intill fasaden så att mössen inte har några gömställen och låt inte matrester från grillning och annat ligga på marken. Fågelfrön som ligger på marken nära huset kan också locka dit möss.

Sätt nät över ventilationshål och täta kring alla röringångar. Möss kan ta sig fram även i små öppningar och springor.


Av: Annika Rådlund Källa: Anticimex
Foto: Getty Images
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla