Säkra upp fritidhuset i höst

Säkra upp fritidhuset i höst

Nu är hösten här och för många är det snart dags att bomma igen fritidshuset och ta upp båten på land, men förbered dig väl så att inte tjuven slår till när fritidshus och trädgård står tomma.

I år har de anmälda inbrotten i fritidshus minskat med nästan 20 procent jämfört med samma period förra året. Trots detta så är det alltför många som får inbrott i sina sommarhus, tjuven slår helst till när det står tomt och de kan ta god tid på sig och verka i lugn och ro.

- Ta med dig värdesaker hem från fritidshuset och dra inte heller för gardinerna utan visa tjuven att det inte finns något stöldbegärligt i stugan. Se dessutom till att ha certifierade lås på fönster och dörrar så minskar du risken för inbrott , säger Lina Nilsson, Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Att vara en del av Grannsamverkan och Båtsamverkan under sommaren skapar uppmärksamhet och ökar risken för tjuven att bli upptäckt, vilket är det sista tjuven vill. Men när du och grannarna inte är där hela tiden kan det vara lämpligt att ni delar på sysslan att åka ut och se till era hus. Tänk också på vart du ställer båten när du tar upp den för säsongen, så att du gör det svårare för tjuven att ta den med sig. Lås in båtmotorn eller gör den mindre attraktiv för tjuven genom att plocka bort delar så som kåpa, drev eller växelhus och märk motorn med MärkDNA.

Oktober är den mest inbrottsdrabbade månaden.

Risken att inbrottstjuvar tar sig in i fritidshuset ökar under hösten. 2016 anmäldes totalt 5 800 inbrott i fritidshus, enligt statistik från BRÅ.
– Oktober sticker ut i statistiken, säger Lars Silfverswärd ansvarig för säkerhetsförebyggande arbete på försäkringsbolaget If.

På senare år har det totala antalet inbrott i fritidshus minskat något. Däremot har värdet på det som stjäls ökat.

– Inbrotten har blivit allt kostsammare i takt med att stugorna utrustas med högre standard. Sommarstugorna fylls med dyr hemelektronik och annat som tyvärr är intressant för tjuvar, säger Lars Silfverswärd.

Fritidshusägare som satsar på förebyggande åtgärder har färre inbrott och mer begränsade skador.

– Tjuven väljer alltid den lättaste vägen. Ett bra skalskydd försvårar jobbet för tjuven. Med en bortasäker låsning av dörrarna kan man till exempel förhindra att tjuven enkelt kan bära ut stöldgodset. Låsningen innebär att man inte kan låsa upp dörren inifrån utan nyckel. Det är betydligt svårare och tar längre tid om tjuven är tvungen att bära ut all stöldgods genom fönster, säger Lars Silfverswärd.


Tips från SSF Stöldskyddsföreningen:
Delta i Grannsamverkan och Båtsamverkan.
Förvara inga värdeföremål i huset när du inte är där.
Använd certifierade lås på dörr, fönster och altandörr.
Förvara verktyg och trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd.
Lås in båtmotorn och märk den med MärkDNA.
Larm kopplat till larmcentral kan vara ett bra komplement till certifierade lås.
Gå samman och skaffa en vägbom till området och inhägnader vid till exempel bryggor.


Ifs 10 tips för skydd mot inbrott och stöld:
Installera låsbara fönsterlås till alla fönster
Användgodkänt hänglås med kätting eller vajer för värdesaker som förvaras utomhus under vintern, som till exempel trailer, cyklar, stegar
Lämna inte stöldbegärliga saker i stugan. Dyr hemelektronik, sprit och annat är tyvärr intressant för tjuvar
Märk föremål med Märk DNA så att dina värdesaker blir mycket mindre värda för tjuvar och hälare, och ökar risken att åka fast. Använd utomhusbelysning med rörelsesensor
Om du har en båt på en släpvagn på din tomt under vintern - säkra släpvagnen med ett godkänt släpvagnslås
Installera hemlarm – det har en avskräckande effekt samtidigt som man slipper gå runt och oroa sig över om någonting har hänt under vintern
Om ett hemlarm känns lite stort för sommarstugan, kan övervakningskameror vara ett alternativ för att hålla lite koll på stugan under vintern
Använd GSM-baserad fjärrkontroll som gör att du kan styra el-uttag med din mobil (genom app eller SMS). Denna är också bra för att sätta på (och stänga av) el-drivna värmeelement om det blir för kallt i huset
Be en granne titta till huset med jämna mellanrum om du själv inte har möjlighet att se efter det

 Av: Annika Rådlund Källa: SFF och If
Foto: Getty Images och If (längst upp) Bild1&2: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla