Skapa en myshörna utomhus med blommor

Skapa en myshörna utomhus med blommor

När det gäller att skapa mysiga och färgrika trädgårdar, balkonger och terrasser är blommande växter förstås ett säkert kort. Blomsterfrämjandet tipsar här om att pelargonen är ett bra val eftersom den klarar både soliga och halvskuggiga lägen.

Pelargonen, som ursprungligen kommer från Sydafrika, bjuder på rik blomning, kräver lite skötsel och finns i mängder av färger, former och kvaliteter. Oavsett om stilen ska vara klassisk, romantisk, vintage eller modern finns det pelargoner som passar.

Här presenteras tre stilar; feel-good trädgårdar, färgglada urbana balkonger och gröna oaser.

Hitta lugnet i en feel-good trädgård

När du väljer en plats för din pelargon bör du ha i åtanke att de älskar sol och ljus. För att kunna blomma rikligt hela sommaren behöver pelargonen en plats i solen eller åtminstone en halvskuggig plats där solen lyser upp emellanåt.

Sitt ner och njut I sommar finns det ingen plats som är bättre att pausa på än i trädgården. En blommande pelargon på fikabordet skapar en mysig atmosfär och passar fint till jordgubbstårtan och kaffetåren.

Fest för alla sinnen Samplantera gärna pelargoner med kryddväxter, grönsaksplantor och sommarblommor som är rika på lättåtkomligt pollen och nektar så får även bin, humlor och fjärilar glädje av dina planteringar.

Tips! Har du gamla plåtburkar, tex kakburkar i rejäl storlek kan dessa användas som planteringskärl. Glöm inte att göra några hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut och välj inte för små burkar, då torkar jorden snabbt.

Gröna drömmar på terrasser och balkonger

Att placera en liten grupp med plantor tillsammans ger ett trevligt och ombonat intryck. Här är planteringen gjord i korgar, men krukor och andra planteringskärl fungerar lika bra. En grupp med växter kan både skärma av och pigga upp.
Omgiven av grönska och härliga pelargoner är  hängstolen en perfekt plats att koppla av och samla tankarna en stund.
 

Ett andra vardagsrum ute på balkongen är en skön plats att hänga på. Kanske funkar det inte alltid med en tapet på balkongen, men om det gör det så skapar en djungeltapet, massor av växter samt möbler i rotting och korg lite utomlandskänsla. Pelargoner i rödorange toner skapar härliga färgstarka kontraster till det gröna.

Blommande och oas i färg

Färgglada möbler och blommor sätter färg på balkongen och förvandlar den till en härlig oas att njuta på. Inredningen kan kompletteras med ätbara växter som tomat, chili, jordgubbar och kryddväxter.

För att få in en skön semesterkänsla och även volym har oliv- och apelsinträd placerats längs väggen. Vips så har balkongen blivit en skön plats att njuta av sommaren på hemmaplan. Kanske drömma sig bort till en varm medelhavsö eller läsa en god bok. Att placera en hylla längs väggen ett annat sätt att skapa volym och bra att placera växter och annat på. Den ger extra utrymme och gör att det känns ombonat.
En annan idé är att skapa hemmagjorda möbler av tex gamla pallar. Dynor kan man sy själv av överblivna tyger och gamla uttjänta kuddar.
Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Blomsterfrämjandet och Pelargonium for Europe

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla