AlltomBostad
 

Skippa standardköket

Allt Om Bostad

Genom att kombinera det råa teglet med inredning och möbler - antingen det är trämöbler eller hightech - så finns det massor av möjligheter att få en väldigt personlig samlingspunkt för hela familjen.

Se våra utställningar på alltombostad.se:

Kakel, klinker & sten Golv Köksinredningar

Råa tegelväggar hittar man inte var som helst. Det är inne med ?råa? kök och de är inte bara trendiga, de vinner i längden även av praktiska skäl. En del gillar ett stramt kök med svart och vitt tegel medan andra vill ha ett kök i lite lantlig stil, med tegel i varma toner. När man väl har bestämt sig finns det massor att välja på om man vill ha ett kök som sticker ut.
? Kök som byggdes på 60-, 70- och 80-talen har ofta golv och väggar i tegel. Då var det främst gula och mockatoner som satte stilen. Idag är tegelväggarna populära igen men nu är det de råa, gråa och svarta stenarna som kommit in värmen, säger Tommy Bisgaard, direktör i den svensk-danska branschorganisationen Tegelinformation.

Många husägare önskar sig ett mera personligt hem och teglet skapar många uttrycksfulla detaljer som inte grannen kan ta efter.
? Det finns gott om möjligheter att experimentera med uttrycket eftersom det inte bara handlar om att välja rätt tegel utan också om att välja fogfärg med omsorg och tänka på olika mönster i murverket. En ljus fogfärg till en svart sten ger till exempel ett mer levande intryck än ett mera traditionellt val med en mörk fogfärg till en mörk sten. Sättet som tegelväggen är murad på kan också göra köket helt unikt.

? För att köket ska bli mera funktionellt kan man mura en halvvägg eller en köksö. Här kan delarna i konstruktionen bli ännu mera funktionella om man vågar experimentera lite. Man kan till exempel lyfta fram några stenar i väggen så att det bildas små avsatser eller bokhyllor, där kokböckerna kan stå. Man kan också mura ett vinställ eller göra plats för en plattskärm, stereoanläggning, kaffebryggare eller andra köksmaskiner i den råa tegelväggen. På så sätt sammanfaller funktionen och estetiken. Man kan också vända på en eller flera tegelstenar så att det bildas spännande mönster.

Köket ? allrummet ? är husets mest använda rum och därför är det viktigt med en behaglig, konstant temperatur och ett sunt inomhusklimat. Tommy Bisgaard förklarar att en tegelvägg har förmågan att både ta upp och avge fukt och det är viktigt i ett kök. Genom att lägga ett tegelgolv försäkrar man sig också om ett sunt inomhusklimat. Dessutom är det klokt att lägga in golvvärme eftersom teglet håller värmen länge och det blir mera energieffektivt. Tegelgolvet är mycket slitstarkt och om golvet är behandlat kan fläckar av rödvin och kaffe snabbt tas bort utan att det blir några märken.


Foto:  Tegelinformation


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår