AlltomBostad
 

Skotta taket rätt - och skotta rätt tak

Skotta taket rätt - och skotta rätt tak

Nu är det många som har fått rejäla snömängder på taket och många oroar sig för om taket kommer att hålla om det kommer ännu mer. Om du planerar att gå upp på taket och skotta så läs det här först - allt för många skottar nämligen sina tak helt i onödan eller använder fel teknik med både personskador och allvarliga skador på huset som följd.

En regel är att det är först när det blir ett snölager som är cirka en halv meter som det börjar bli dags att fundera på att skotta bort snön från taket och att skotta rätt tak. Har man en plattare eller enklare takkonstruktion bör man oftare göra en översyn och skotta vid behov. Men då är det viktigt att man använder rätt teknik när man skottar. Om du har en villa med ett så kallat sadeltak och inte har en huskropp i vinkel, behöver du kanske inte skotta alls.

Om man som villaägare ändå bedömer att konstruktionen får för tung belastning av snön, ett tydligt tecken är att ytterdörren kärvar, så är det viktigt att skotta taket. Men skotta inte bort all snö på taket. Låt det gärna vara kvar ungefär en decimeter. Annars är risken stor att man skadar taket med snöskyffeln med följden att det läcker in vatten när snön smälter eller när det regnar.

Har man en industrifastighet eller större byggnader på lantbruket, är det viktigt att skotta taket för att få ersättning från sin försäkring vid en eventuell skada. Om man inte har sett till sitt tak och skottat bort tung snö har de flesta försäkringar villkor om minskad eller utebliven ersättning om taken bryter samman på grund av snötryck. Men det här gäller i de flesta fall inte villor.

Om olyckan trots allt är framme och taket rasar in så täcks kostnaderna av villaförsäkringen. Men det är viktigt att påpeka att villaförsäkringen inte gäller för uthus, lekstuga, garage eller fritidshus.

Försäkringen täcker oftast inte uthus, lekstugor, förråd och annat.
Men att skotta ett tak är inte enkelt för en lekman, och säkerheten är A och O.

– Var minst två personer på taket och utrusta er med säkerhetslina och bra skor. Den ena personen ska lägga repet runt säkerhetsanordningen och sedan se till att linan är sträckt medan den andra utför skottningen, säger Mats Larsson, skadereglerare på If.

Skotta så här:
Skotta lika mycket på båda sidor samtidigt. Skotta inte bort all snö på ena sidan av taket, då kan det uppstå en snedbelastning.

Skotta dessa tak:
Platta tak, och traditionella sadeltak med ränndalar/vinkelrännor.

Dessa tak behöver inte skottas:
Sadeltak på en normalvilla utan huskropp i vinkel.

 

Så mycket väger snön:
Man ska också komma ihåg att med 20 centimeter snö på taket så blir isoleringen så effektiv att värmen inifrån börjar smälta snön undertill. Då kan den börja glida och samlas i ränndalarna och det kan bli meterhögt på sina ställen. Med stor belastning på takkonstruktionen som följd.

När temperaturerna stiger och snön blir blötare och dessutom packas ihop av vinden blir snön mycket tung, upp till 200-300 kg per kubikmeter. Dessutom blir snön tyngre ju längre tiden går, även om det inte snöar mer. Snön absorberar fukt som gör att densiteten ökar.

Mycket fluffig snö: mindre än 30 kilo/kubikmeter
Nyfallen fluffig snö: 30-100 kg
Våt nysnö: 100-200 kg
Vindpackad nysnö: 200 kg
Packad senvintersnö: 200-300 kg
Vårsnö i avsmältningens slutskede: 400 kg


Om du inte kan eller vill skotta taket själv, anlita en snöröjningsfirma med F-skattsedel. Då har du rätt till RUT-avdrag.


Av: Annika Rådlund Källa: SMHI, Länsförsäkringar och If
Foto:Annika Rådlund och Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår