AlltomBostad
 

Solpaneler på friggeboden

Allt Om Bostad

Med solpaneler på taket får man dubbel glädje av sin friggebod. Kombinationen gratis värme och extra utrymme tilltalar många villaägare. Att man dessutom slipper söka bygglov för solpanelerna gör denna produkt ännu mer lättillgänglig.


En friggebod med färdigmonterade solpaneler på taket är en ny unik paketlösning som fyller flera funktioner. Friggeboden fungerar som en fristående värmecentral och producerar miljövänlig, energiriktig värme och tappvarmvatten samtidigt som man får ett extra utrymme som kan användas som exklusivt poolhus, gäststuga, arbetsrum, bastu eller vad man har behov av.

För villor krävs normalt bygglov om man vill montera solpaneler på taket. Men med en friggebod från Sunergy kommer man undan bygglovsplikten eftersom det idag är tillåtet at bygga upp till 15 kvm utan bygglov.  Solpanelerna sitter redan monterade på taket vid leverans och utgör alltså ingen tillbyggnad. 
Friggeboden tillverkas i mellan-Sverige, sätts ihop i Stockholmsområdet och kommer att säljas via internet med start i oktober.  Stugan byggs i svensk fura med liggande panel och i ett basutförande. Detta för att kunna erbjuda ett så lågt pris som möjligt.

- Idén är att vi ska ha en liten slimmad organisation men istället samarbete med ledande aktörer i branschen. Då får vi alltid tillgång till den senaste tekniken, säger Pierre Thiger, lantbrukare och grundare av Sunergy.
En ackumulatortank lagrar värmen som kan ledas till poolen eller in i huset via en kulvert. Solpanelerna har en yta på 12,5 kvm, vilket räcker gott och väl för att täcka behovet av både värme och tappvarmvatten till hushållet under perioden mars till oktober och uppvärmning av eventuell pool sommartid.
Sunergy erbjuder flexibilitet vad gäller tillval och montering. Kunden kan välja allt från att montera, isolera och måla allting själv till en nyckelfärdig lösning.


Text: Susanne Mattsson


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår