AlltomBostad

Stäng av vattnet i stugan innan vintern...

Stäng av vattnet i stugan innan vintern...

Varje år drabbas några fritidshusägare av en vattenskada som beror på att vattenledningarna frusit sönder. Därför är det viktigt att vara noga med allt inkommande vatten är avstängt och att ledningssystemet är tömt, när fritidshuset bommas igen för säsongen.

– Många lämnar underhållsvärmen på under vintern men det räcker inte alltid om det blir riktigt kallt, för då fryser ledningarna sönder. Är det då tryck i ledningen kan många kubikmeter vatten rinna ut innan skadan upptäcks, säger Magnus Bratt, vd på Dina Försäkringar Gefle Sandviken.

Det finns en viktig åtgärd som man inte får glömma bort när det är dags att bomma igen fritidshuset för säsongen, det är att tömma alla vattenledningar inne i huset och att stänga huvudkranen på inkommande vatten. Glöm heller inte att tömma varmvattenberedaren.

– Det absolut viktigaste är att tömma hela systemet. Det görs enklast genom att tappa av vattnet vid den lägsta punkten i rörsystemet och där bör det alltid sitta en tappventil. Har man möjlighet, ska dessutom rörledningarna blåsas ur med en kompressor och det gör man vid den lägsta punkten. När det är gjort vet man att man gjort allt som går för att förhindra en skada, fortsätter Magnus Bratt. 

Men gör det i tid, innan temperaturen närmat sig noll. Att ett fritidshus drabbas av en vattenskada på grund av sönderfrysta ledningar är trots allt ganska ovanligt. Det är dock ingen tröst för dem som kommer tillbaka till sitt sommarställe på våren och upptäcker att sommaren som kommer, redan är förstörd på grund av att en vattenledning sprungit läck.

- Det kan bli väldigt stora vattenskador och väldigt dyrt, såväl för husägaren som för oss, säger Magnus.

- En av de vanligaste skadorna på sommarhus orsakas av fukt och vatten I dag finns frostvakter som endast kostar ett par hundralappar, de ser till att ledningar inte fryser sönder. Ett annat alternativ är att använda sig av att en luftsolpanel som värms upp av solen och sedan fördelar värmen i huset. På så sätt hålls temperaturen i stugan under hela året, säger Johan Saxne, Informations- och marknadschef Bauhaus Sverige.

En frysskada betraktas som en oaktsam händelse och innebär att självrisken blir betydligt högre än vid en vanlig skada. Men den stora kostnaden är oftast åldersavdraget. Många stugor är gamla och inredningen och installationerna har hängt med så pass länge att åldersavdraget på till exempel golv, vitvaror och tapeter som tagit skada i direkt samband med läckaget, gör att ersättningen blir låg.
Åldersavdrag är något alla försäkringsbolag tillämpar och är inredningen gammal kan det bli dyrt att åtgärda, faktiskt mycket dyrare än själva skadan i sig.

Av: Annika Rådlund Källa: Dina försäkringar och Bauhaus
Foto: Dina försäkringar

Om en vattenledning fryser sönder och det sedan är kallt i stugan kan resultatet blir det här.

En vattenledning har sprungit läck. Det har frusit och töat i omgångar, resultatet blev ett totalt nedisat kök.

Bauhaus
Dina försäkringar

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår