AlltomBostad
 

Tegel ger ett slitstarkt och torrt inomhusgolv

Tegel ger ett slitstarkt och torrt inomhusgolv

Tegelgolv har en rustik charm och  lång livslängd. Det är ett slitstarkt material som gör att det är särskilt användbart i utrymmen där det behövs speciella beläggningar för att klara slitage och dålig lukt. Till exempel i hem där det finns husdjur och där skarpa klor, pälstussar och markanta lukter kan vara ett problem.

– Den som inreder med tegel och klinker hjälper inomhusklimatet en bra bit på vägen, säger Tommy Bisgaard, direktör för den svensk-danska branschorganisationen Tegelinformation.se.
Tack vare teglets naturliga egenskaper blir inomhusluften fräschare, temperaturen mera stabil och akustiken bättre. Så förutom de rent estetiska skälen så finns det stor anledning att lägga klinker och tegel inomhus. Det är både slitstarkt och hållbart. Om man bara ser till att underhålla golvet med jämna mellanrum så kan man inte slita ut ett tegelgolv. Det håller i mer än hundra år och slår därmed alla andra golvbeläggningar. Riktigt hårdbränt tegel och klinker är särskilt motståndskraftigt mot fukt och slitage. Därför kan det löna sig att välja sådana golv i rum med mycket trafik, till exempel en hall eller ett grovkök.
– Generellt sett kan man säga, att ju hårdare teglet har bränts, desto mindre underhåll och rengöring krävs. Det är lätt att göra rent och vanlig brunsåpa det bästa valet.
Såpan lägger sig som en skyddande hinna på teglet och både rengör och impregnerar golvet. Medan en tunn såpblandning tränger djupt in och lämnar öppna porer, täpper en tjockare blandning till på ytan men den går inte på djupet. Om man vill ha tegel i badrummet ska man välja tegel och klinker som är speciellt avsett för våtrum så att man också får en estetisk, hållbar och rengöringsvänlig lösning.

På vintern, när snö och vatten följer med skor och stövlar in, tränger vattnet ner i teglet och dunstar sedan i stället för att lägga sig ovanpå. Det betyder, att tegelgolvet alltid är torrt på ytan.

Text: Annika Rådlund och Tegelinformation  Foto: Tegelinformation

Klinker och tegel är både slitstarkt och hållbart och passar speciellt bra i hall och kök där det är mycket trafik. Trivs man bättre med ett trägolv går det att dekorera en eller flera väggar med tegel.

Tegelgolv och väggar är lätta att hålla ren med vanlig brunsåpa.

Tegel ger en rustik charm och kan hålla i över hundra år. Pris cirka: 150-500 kr/kvadratmeter.

 

Tegelinformation

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår