Tips för att bygga en stabil trädkoja

Tips för att bygga en stabil trädkoja

Att tillverka saker tillsammans med barnen brukar vara uppskattat. Ett tips inför sommaren är att hjälpa dem att  bygga en trädkoja. Du blir garanterat populär och kan samtidigt se till att kojan blir stabil. 

Trädkojor är spännande och roliga att leka i. Dessutom får då barnen ett "eget hus" där de mest fantasifulla sagor och händelser kan utspela sig. Det kan bli en härlig oas för serietidningsläsning och samtidigt en skön fikahörna. Det går även att speja därifrån! En kikare kan vara en rolig inflyttningspresent.

 Det är viktigt att vuxna är med och hjälper  till så att kojan blir blir stabil och att grunden är säker.  
- Golvet måste vara stadigt, därefter släpper du loss ungarna och deras fantasi. Bygget kan resultera i allt från Pippis Villa Villekulla till Harry Potters Hogwarts, säger Nils Lagerlöf, vd för Klara Bygg och Inredning.

Han förklarar att det är viktigt att trädet är friskt och starkt.
- Börja med att leta upp ett bra träd där grunden kan ligga stadigt mot ett antal grenar. Trädet ska vara friskt och inte för gammalt, annars är risken att trädet inte håller. Grenarna bör inte vara för tunna, utan snarare ganska tjocka. Cirka 10 cm i diameter kan vara ett riktmärke. Virket för att bygga kojan är inte så viktigt. Det vanligaste är överblivna brädor i bra skick. Men vill man ha en lyxigare trädkoja kan man satsa på impregnerat virke. Det håller längre.
Kojans grund eller ”golv” bör byggas med brädor som åtminstone är 22 mm tjocka. Fäst dem genom ett antal reglar – plankor som du spikar tvärs över de andra brädorna för att hålla ihop dem. Reglarna bör förslagsvis vara lite gröve, låt säga 45 mm tjocka och 95 mm breda.

För att grunden ska ligga stadigt bör bygget ske uppe i trädet.
- Då går det att anpassa efter hur grenarna sitter. Eventuellt kommer du att få kapa en del brädor med såg. När grunden ska fästas i trädet tänker nog de flesta på hammare och spik. Men det finns bättre alternativ som är mer skonsamt för trädet. De flesta bygghandlare säljer montageband i metall. Du kan då dra dem runt grenar och skruva eller spika fast dem i grundens reglar. På så sätt slipper du skada trädet.

Ta även titt hur det ser ut under trädet.
- Finns det något som barnen kan skada sig på om de faller ner? 
Säkerheten är A och O.


Text: Annika Rådlund Foto: Nils Lagerlöf

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla