AlltomBostad

Trendrapporten för bostäder 2018-2019

Trendrapporten för bostäder 2018-2019

Trots att många flyttar in till storstäderna varje år är det inte vad vi egentligen drömmer om. Vi vill gärna bo nära vatten, men inte i en husbåt, det är nämligen en villa med sjötomt som står högst upp på önskelistan.

Trendrapporten 2018-2019 som Svensk Fastighetsförmedling nu lanserar visar att 28 procent ser landsbygden som platsen för det riktiga drömboendet. En mellanstor svensk stad och skärgården följer därefter på topplistan.
För sjätte gången presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, som baseras på en riksrepresentativ undersökning från Kantar Sifo där svenskarna gett sin syn på framtidens boende. I år har över 2 500 personer svarat på frågor rörande ekonomi, bostadsbyte och ny teknik.

Årets undersökning visar att svenskarnas riktiga drömboende ligger på den svenska landsbygden. Det uppger nästan var tredje svensk. Därefter är det att bo i en mellanstor stad och i skärgården flest drömmer om. Det säger 20 respektive 14 procent. Endast var åttonde menar att deras drömboende finns i en storstad.

Drömbostaden – en naturnära idyll
När svenskarna beskriver sitt drömboende är det ingen tvekan om att de flesta drömmer om en villa med sjötomt. Det menar nästan varannan svensk. Lägenhet i modern stil hamnar tvåa på listan, vilket 15 procent drömmer om. Motsvarande siffra i åldersgruppen 66 till 79 ligger på 24 procent. Bland de yngre är samtidigt äldre bostäder mer eftertraktade. 17 procent i åldern 16 till 29 år drömmer nämligen om att bo i sekelskifteslägenheter. Minst populärt är flytande bostäder i form av husbåtar.

– Trendrapporten visar att en villa med sjötomt på landsbygden är vad svenskarna egentligen drömmer om. Och de senaste åren har vi sett att kranskommuner kring storstäderna befolkas allt mer. Detta kan ses som ett mellansteg innan fler kanske förverkligar sin dröm om en bostad på landsbygden.

Människor vill fortfarande ha närhet till centralt belägna arbeten, men man vill också bo nära naturen. Vi tror att denna trend kommer fortsätta växa sig allt starkare i takt med att pendlingsmöjligheterna ökar och infrastrukturen i Sverige förbättras, Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Vad beskriver bäst ditt drömhem?
Villa med sjötomt 48 %
Lägenhet i modern stil 15 %
Röd stuga med vita knutar 11 %
Sekelskiftesvåning 7 %
Herrgård 6 %
Bondgård 5 %
Radhus 4 %
Husbåt 1 %
Vet ej 4 %


Var finns ditt drömboende?
På svenska landsbygden 28 %
I en mellanstor svensk stad 20 %
I skärgården 14 %
I en svensk storstad 13 %
Vid Medelhavet/annat hav utomlands 12 %
I storstad utomlands 4 %
I fjällen/alperna 3 %
Annat 2 %
Vet ej 3 %Av: Annika Rådlund Källa: Svensk Fastighetsförmedling
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår