Undvik frysskador i stugan
Hösten är här och det är hög tid att skänka sommarstugan en sista tanke inför den stundande vintern.
Läs rörmokarens bästa råd så slipper ni mötas av sönderfrysta rör och pumpar till våren.
Innan man lämnar sommarstugan för vintern bör man tappa ur vattnet i systemet. Annars finns risken att rör, pumpar, varmvattenberedare, termostater och blandare fryser sönder, om det blir en kall vinter.
- Att vara noga med att tömma systemet från vatten kostar lite tid, men inga pengar. Och den tiden har man igen sedan på våren när man kommer ut till stugan och slipper problem, säger Göran Backevik, VVS-installatör på Rörsnabben i Hägersten, som får många samtal från olyckliga stugägare på vårarna.
Stänger man av elektriciteten helt i stugan är det jätteviktigt att man får bort allt vatten ur systemet.
- Man ska vara extra noga vid lågpunkter och krökar. Där är det lätt att vatten blir stående. Om det inte finns någon ventil för avtappning är ett tips att lossa på några kopplingar eller skruva bort något rör så att vattnet kan rinna ut, säger Göran Backevik. Är man riktigt noggrann kan man till och med blåsa rören med tryckluft.
Häll glykol i toan
Väljer man att ha elen på över vintern och ställa elementen på ett par grader skonar man självklart rören. Men har man otur kan rör och kopplinga ta frysa sönder ändå. Strömavbrott kan man aldrig gardera sig mot! Dessutom kan alla rörmaterial, både galvade rör, koppar, plast och järn, frysa sönder så det finns aldrig några garantier.
Har man en vattenpump som står på marken ska den monteras bort och förvaras i värme under vintern. Även termostatblandare är bra att montera bort eftersom de är extra känsliga och eftersom det ofta blir lite vatten kvar i dem.
- Ett gammalt beprövat tips är att hälla glykol i toalettstolen. Då fryser inte vattnet, säger Göran Backevik.
Investera i verktyg
För att klara av att tappa ur och stänga av systemet behövs några speciella verktyg, som det kan vara klokt att investera i om man är ägare till en sommarstuga/fritidshus.
- Har man en medelstor rörtång, en polygrip och några skiftnycklar i olika storlekar klarar man sig.
Till skillnad från el-arbeten finns inga lagar som säger vad man får och inte får göra själv när det gäller vvs-arbeten. Försäkringsbolagen har ofta synpunkter på att arbetet ska vara ?fackmannamässigt? utfört. Men det betyder egentligen inget annat än att man ska följa de anvisningar man får av tillverkaren. Om arbetet inte är fackmannamässigt utfört kan man få problem med ersättning vid vattenskador samt få en högra självrisk.
|
Text: Susanne Mattsson Foto: Jan Lööf